Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Kenestä arkkipiispa puhui?

Arkkipiispa Kari Mäkinen suree vähäosaisten unohtamista ja ilmapiirin kovenemista. Kilpailu ja omillaan pärjääminen ovat nousseet ihanteiksi. Hän muistutti kaikkein heikoimpien ja hyljeksittyjen osasta - heitä ei pitäisi unohtaa.

Ketä ovat vähäosaiset, heikoimmat ja hyljeksityt?

Ketkä unohtavat heidät?

Kirkko on aloittanut säästöt diakonia-, lapsi- ja nuorisotyöstä, vaikka muita säästökohteita olisi runsaasti tarjolla. Mitä merkitystä arkkipiispan puheella siis on?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Joo, olisi piristävää nähdä aloitteita,kuin kuulla uusia huolestumispuheita vanhan kaavan mukaan. KAIKKIHAN ME AINA ollaan tavan mukaan vähäosaisista huolissaan, ainoa yllätys oli, että vaalien jälkeenkin joku.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Olen tehnyt kirkossa paikallisseurakunnassa ja valtakunnallisesti aloitteen toiminnasta, jossa erityisesti otettaisiin mukaan köyhät ja työttömät. Se olisi ollut kirkolle edullista, sillä paljon olisi tehty talkoilla. Kirkkoa ei kiinnostanut. Hankkeen työnimi oli muistaakseni "Jokainen ihminen on laulun arvoinen", mutta nimi muuttui hankekaavailua hioessa.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Älä anna periksi äläkä unohda aloitettasi. Hengähdä vaikka hetki - ja rukoile. Jumala voi avata ovet ihmeellisellä tavalla ja lähettää oikeanlaisia ihmisiä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kaivoin aloitteen esille. Se tuli mieleen kommenttisi ansiosta, kun mainitsit aloitteet. Juttu ei olisi vaatinut kirkolta kuin tilojen antamista. Niitähän kirkolla on valtavasti. Toiminta olisi ollut monipuolista ja tapahtunut hyljeksittyjen (köyhien, työttömien, syrjäytyvien) ehdoilla ja tehty vapaaehtoisvoimin. Joku työtön tosin olisi haluttaessa voitu työllistää projektissa, jos sille olisi yhdessä haettu osarahoitusta muualta.

Kun eräänä ystävänpäivänä sain paikallisseurakunnan naispapilta kielteisen vastauksen ehdotukseeni, en ole sen koommin ollut kolkkoon ev.lut. kirkkoon yhteydessä. Se on karu byrokraattinen miesvaltainen koneisto. Olen lapsesta asti vierastanut sitä.

Pelastusarmeija on sen sijaan tehnyt paljon työtä hyljeksittyjen hyväksi, ja esim. Vapiksella on jokunen koti entisille narkkareille. Myös ortodoksinen kirkko tekee paljon arvokasta työtä monien ryhmien hyväksi, mm. maahanmuuttajien. Tosiaan, ottaisikohan ort. kirkko tämänkin pikku hankkeen suojiinsa?

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Olen itse aiemmin asunut pitkää Jyvässeudulla ja minusta tosiaan siellä esim. Pelastusarmeija ja Jyväskylän Katulähetys ovat valveutuneita toimijoita. Saattaa olla muitakin.

Viepä aloite Katulähetykseen.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

"Olen itse aiemmin asunut pitkää Jyvässeudulla ja minusta tosiaan siellä esim. Pelastusarmeija ja Jyväskylän Katulähetys ovat valveutuneita toimijoita. Saattaa olla muitakin.

Viepä aloite Katulähetykseen."

Merkillisesti otat näitä asioita esille. Ensin tuon unohtuneen aloitteen, nyt Jyväskylän Katulähetyksen. Kävin joskus tutustumassa siihen Perusturvalautakunnan alaisen Työllisyysjaoston (tms.) jäsenenä. Arvajan lisäksi sen upeaa työtä esitteli meille Aulis Alanko.

Aulis yritti myöhemmin hakea opetusministeriöstä avustusta, jotta minulle olisi saatu sinne projektihomma. Hioimme hankehakemusta parhaan kykymme mukaan. Ministeriö oli alkuun hyvin innostunut ja kertoi hankkeen poikkeavan edukseen muista. Sitten kumminkin myöhemmin tuli kielteinen päätös. Mikä oli käsittämätöntä. - Samaan aikaan, kun minua US:n blogiossa päivittäin solvattiin työttömyydestä, yleensä kymmenin kommentein ja monesti kokoomuslaisten ja muiden oikeistolaisten lisäksi laatimin erillisin mustaamiskirjoituksin, joissa nimeni oli jo otsikossa.

Auliksen kanssa olen edelleen yhteydessä, ja hän kuuluu niihin kymmeniin, joiden puolesta rukoilen päivittäin nimen mainiten. Aulis oli mukana puolitoista viikkoa sitten esiintymässä, kun järjestin Jyvässeudun Työttömien Kumppanuustalolla tapahtuman Köyhät kyykystä.

On mahdotonta tehdä olemassaolevien organisaatioiden piirissä mitään köyhien ja työttömien hyväksi, osoittavat nämä aloitteen vaiheista kertovat esimerkit.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Katulähetys tuli suoraan mieleen kuin "vastakohtana" tuolle blogissa kertomallesi kokemukselle. Olin Katulähetyksessä töissän 1,5 vuotta,ja siellä suhtauduttiin mielestäni innokkaasti aloitteisiin ja juuri mainitsemasi henkilöt ja monet muut olivat erittäin kannustavia.

Käyttäjän nilsaslak kuva
Jukka Kaulanen

Arkkipiispa puhui etenkin yksinäisistä ihmisistä. Tällaisen ihmisen hautajaisiin ei tule ketään ja näin pappi joutuu saarnaamaan ja veisaamaan tyhjälle katsomolle. Isä Mitrosta ja eduskunnan lukemattomista papeista olemme kuitenkin huomanneet papeiksi hakeutuvien olevan narsistisia taiteilijoita, joille tärkeintä on aina yleisön (seurakunnan)edessä esiintyminen. Syyttäminen, tuomitseminen, vapahtaminen ja siunaaminen. Miltähän Paula Koivuniemestä tuntuisi esiintyä, jos salissa olisi vain yksi kuollut asiakas!

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kaipa papeissa riittää kritisoimissa, kuten muissakin ihmisissä. Hauska mieleenjohtuma: lapsena ensi kertaa kirkossa ihmettelin, näytelläänkö täällä... Taisin sanoa sen niin kovalla äänellä, että aikuiset vetivät suutaan hymyyn.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Asia on kumminkin tärkeä.

Ketä ovat vähäosaiset, heikoimmat ja hyljeksityt?

Ketkä unohtavat heidät?

Käyttäjän JormaVesa kuva
Jorma Vesa

Kyllähän me luulemme tietävämme keitä vähäosaiset ja hyljeksityt ovat. Silti ja juuri siksi arkkipiispakin saisi puhua selvemmin. Ehkäpä hänkään ei uskalla? Jos uskaltaisi niin silloinhan hän astuisi joidenkin varpaille eikä semmoinen ole poliittisesti korrektia.

Kuten kertomasi osoittaa taitaa ev-lut kirkko olla tätänykyä keskiluokan kirkko. Eli vähäosaiset unohdetaan vaikka heistä puhutaankin. Eikä eliittiä uskalleta arvostella.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tämä on vähän kaksipiippuinen juttu. Muissa maissa on paljon keskustelua ja toimintayhteyttä kirkon, yliopiston ja muun yhteiskunnan välillä. On arkkipiispalta hyvä aloitella sitä meilläkin. Toisaalta on pirullista, jos se jää kirkon taholta (katteettomaksi) puheeksi.

On arvokasta, että samainen arkkipiispa jokin aika sitten muistutti tärkeästä asiasta: eriarvoistuminen on meillä länsimaiden nopeinta.

Käyttäjän JormaVesa kuva
Jorma Vesa

Kenestä arkkipiispa puhui? Ongelma saattaisi ratketa jos arkkipiispa puhuisi niin selvästi, että meidän ei täällä tarvitsisi toisiltamme kysellä kenestä arkkipiispa puhui. Toinen vaihtoehto olisi se, että joku kysyisi arkkipiispalta itseltään kenestä hän mahtoi puhua.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Ketä ovat vähäosaiset, heikoimmat ja hyljeksityt?

Ketkä unohtavat heidät?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Lyhyesti vielä hankesuunnitelmasta "Jokainen ihminen on laulun arvoinen". Esitin sen paikallisseurakunnalle muutaman yhdistyksen edustajana. Yhdistykset ovat saaneet paljon aikaan vapaaehtoisvoimin, ja ne olisivat toteuttaneet tämänkin hankkeen.

Asiasta oltiin useita eri kertoja yhteydessä myös kirkon päätahoihin/organisaatioihin, jotka ovat Helsingissä. Lisäkseni niihin oli yhteydessä mm. eräs yhdistyksissä toimiva rovasti.

Tämän päivän perspektiivistä kirkon suhtautuminen oli outo: aluksi suopeus ja sitten täysi epuu. Toiminta olisi suurelta osin keskittynyt alueille, jossa asuu paljon köyhiä, työttömiä ja syrjäytyneitä.

Ihan samanlaista kirkon asenne on ollut, kun useat keskisuomalaiset maallikot olisivat halunneet toimia kirkon piirissä hengellisissä yhteyksissä. Kun siihen ei annettu mitään mahdollisuutta, he alkoivat järjestää kodeissa hengellisiä tilaisuuksia, sitten muuallakin. Lopulta tällä tavalla taisi syntyä itsenäinen seurakuntakin tai pari sellaista.

Kirkossa taitaa siis olla aika monta syrjäytettyä, unohdettua ja hyljeksittyä.

Hatikvah The hope

Aika omituista toimintaa kyseisessä kirkossa. Tässä meidän seurakunnassa kyllä onistuu kaikenlainen juttu ja ovat itsekkin kehitelleet aika hyviä ja toimivia projekteja.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Juu, niin Jyväskylän kirkkojenkin kanssa on onnistunut monenlainen yhteistyö näiltä yhdistyksiltä, joissa toimin. Kunhan aiheet ovat olleet sellaisia, että oikeistolaiset papit ovat mielellään hyväksyneet ne: Martti Korpilahti, J.V. Snellman, Mikael Agricola, alueen kristillinen runous ja virsirunous. En nyt tarkastamatta muista ulkoa, mitä eri tapahtumia meillä on ollut laajan kunnan eri seurakuntataloilla, mitä muualla. Mutta noin se periaatteessa on.

Hatikvah The hope

Aivan totta. Mutta ei pidä unohtaa niitä satoja vapaaehtoisia jotka sillä rintamalla tekevät erittäin hyvää työtä. Eli jokaisen meistä kannattaa antaa auttava käsi aina kun vain mahdollista.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Niinhän vapaaehtoistoimijat ovat vuosia ojentaneet auttavan kätensä kivittämään ja lyömään minua ja muita työttömiä US:ssa. Kiitos vaan. Sanoohan virolainen sananlasku kiltin lapsen kiittävän saatuaan piiskaa.

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

En oikein ymmärrä pointtiasi, Katriina. Siis sitä, miksi kyselet asiaa noin paatoksellisesti, vaikka eikö kysymys suunnilleen sisällä vastauksen (paitsi siitä, ketkä ovat niitä unohtajia), ja ole muutenkin aika itsestäänselvä. En tiedä mitä arkkipiispa meinaa, mutta eivätköhän heikot ja vähäosaiset ole nimenomaan heikkoja ja vähäosaisia (sairaita ja/tai köyhiä), ja ilmiselvästi heidät unohdetaan usein politiikasta puhuttaessa, esim täällä puheenvuorossakin monet tuntuvat unohtavan tykkänään, että kaikki eivät VOI tehdä työtä ja huolehtia itsestään.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Eräs nimekäs nykyään vihreä mies kirjoitti - muualla kuin US:ssa - niin oudon selityksen arkkipiispan sanomiselle, että päätin vähän keskusteluttaa asiaa. Oli kiinnostavaa nähdä, miten arkkipiispan kannanotto on yleensä ymmärretty.

Anteeksi kovasti mahdollinen paatoksellisuuteni, vaikka en ymmärräkään, mitä pahaa siinä on, jos sitä ilmenee. Pyrkimykseni ei ole olla mieliksi, vaan kertoa asioista, niin kuin ne ovat tapahtuneet.

En ollenkaan aikonut kritisoida arkkipiispaa enkä kirkkoa, mutta kirkon kyvyttömyys tekoihin köyhien ja työttömien hyväksi tuli esille Pertun erinomaisten kommenttien ansiosta. Pääsiäisen kunniaksi voisi käyttää sanaa henki: henki ohjasi keskustelua kyseiseen aihepiiriin.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Yhteiskunnan heikkoja ja vähaosaisia ovat tietysti köyhät ja työttömät, joiden äänen kuuluminen lisäksi estetään eri keinoin. Juuri eriarvoistamisesta hallitus on saanut toistuvasti rapsuja OECD:ltä. Siihenhän arkkipiispakin viittasi aiemmassa kannanotossaan. Hän sanoi eriarvoistumisen olevan meillä länsimaiden nopeinta.

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

"Yhteiskunnan heikkoja ja vähaosaisia ovat tietysti köyhät ja työttömät"
Niin, ja sairaat. Ja sori vaan se kommentti "paatoksellisuudesta", en tarkoittanut sitä pahalla, vaan pelkällä ihmetyksellä. Ehkä olen pihalla aiheesta, koska en tiedä mitään tuosta arkkipiispasta puheineen, saati jonkun vihreän kommenteista sitä koskien :P

Toimituksen poiminnat