Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Miksi valkoisilla jälkeläisineen on yliedustus tärkeissä viroissa?

Eräästä kokoomuslaisesta papista osoittaa Jumalan siunausta, että protestanttiset alueet ovat vauraita mahtimaita... Selittääköhän sama "teoria" muitakin asioita...

Havaintojeni mukaan varakkaat äärioikeistolaiset - sittemmin kokoomuslaiset ja keskustalaiset - suvut ovat tuottaneet enemmistön Suomen tärkeimmistä viranhaltijoista. Monet tärkeät virkamiehet ovat lisäksi suvuista, joista ovat olleet  Suomen suurimmat sotakiihkoilijat. Kyseeseen tulevat mm. Suur-Suomen sotaiset havittelijat jälkeläisineen. Samaiset suvut olivat maan kriittisinä jaksoina kallellaan Saksaan, tänään ne katsovat Amerikkaan.

Entä toisin päin. Ovatko Suomen köyhät ja punaiset tyhmiä, entä puuttuuko heiltä porvarien Jumalan siunaus, kun he - korkeimmin koulutetutkin heistä - perivät suvultaan köyhyyden ja usein myös työttömyyden?

Toivottavasti joku osaa kertoa, mistä tässä on kyse. Ja tuleeko aina olemaan näin.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

"Havaintojeni mukaan varakkaat äärioikeistolaiset - sittemmin kokoomuslaiset ja keskustalaiset - suvut ovat tuottaneet enemmistön niistä, jotka istuvat Suomen tärkeimmissä viroissa."

Voisitko selvittää, mitä tarkoitat tällä lauseella? Akateemiseksi henkilöksi ilmaiset itseäsi harvinaisen epäselvästi.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Saat arvata kolme kertaa, mitä virke tarkoittaa.

Monia kirjoja toimittaneena voin kertoa, että akateemiset henkilöt ilmaisevat nykyään itseään erityisen epäselvästi. Teksti vilisee lähes poikkeuksetta monimutkaisia virkerakenteita, vierasperäisiä omituisia sanoja jne. Toimittajalla/stilisoijalla on tosi homma tekstin saattamisessa painokuntoon. Monesti hän voisi oikeutetusti merkitä itsensä tekstin toiseksi kirjoittajaksi.

Jukka-Pekka Vasara

Eipä näy sossuillakaan paljoa väriä päätöksenteossa, samat taikinanaamat vuodesta toiseen :( Se anakin loikkasi virheisiin..

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Työn ja oikeudenmukaisuuden politiikka on tervetullutta harmauteen ja mustuuteen tottuneelle kansalle.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Pikku esimerkki olkoon yliopistolaitos professoreineen ja rehtoreineen.

Mikko Mäkinen

Tämä kirjoitus kertoo suoraan, miksi sen kirjoittaja ei ole tärkeässä virassa. Kertalukemallakin sen ymmärtää.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

On ihan ymmärrettävää, että haluaisit olla korkeassa virassa. Ikävää, jos toiveesi ei ole toteutunut.

Mikko Mäkinen

Olen kyllä ollut hyvinkin haastavassa ja palkitsevassa tehtävässä. Ehkä korkeammassa mihin Teidän ambitionne riittävät? Nyt olen työeläkeellä, mistä asemasta on mukava kirjoitella silloin tällöin ja siinä välissä kommentoida. Montaa kertaa en kuitenkaan aio vierailla blogissa, jossa on näin matalia ajatuksia.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos, että juuri Sinä luonnehdit ajatuksiasi mataliksi. Itse en olisi tohtinut kirjoittaa Sinusta siten.

Iloista ja hyväntuulista juhlan jatkoa!

"Tulevaisuus kuuluu niille, joiden sielussa soi korkein musiikki." Sellaista musiikkia on mm. pyrkimys oikeudenmukaisuuteen.

Karu Kera

Katriina Kajannes on ainakin aiemmin ilmoittanut olevansa työtön, joten Mikko Mäkisen kommentti meni tässä ihan nappiin. Vaikka tunneperäisesti reagoiva Katriina projisoikin sen heti vastahyökkäykseksi Mikkoa kohtaan ja pakotti hänet puolustusasemiin ja välttämään tätä blogia jatkossa.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Minä voin yrittää, joskin voi olla että entiseen tapaasi poistat kommenttini kun osoitan että vastakkainasettelusi on näennäistä, kahtiajakosi vielä keinotekoisempi ja että olet kaiken lisäksi lähestynyt asiaa ainoastaan omia kuvitelmiasi tukevista lähtökohdista, tosiasioiden pääsemättä liikoja häiritsemään.

Protestanttiseen ajatteluun kuuluu ensinnäkin protestanttinen työmoraali, joka on varsin kuuluisa sinnikkyydestään ja lannistumattomuudestaan kovienkaan kolhujen jälkeen. Demarien akateemiselle siivelle tämä voi tulla kauhistuttavana muistutuksena, mutta hyvinvointi syntyy ainoastaan tuottavan työn teosta. Tällä tarkoitetaan työtä jonka verotuksesta syntyvät mm. yliopistojen tutkimusmäärärahat.

Lisäksi pelkkä heitto jostain "äärioikeistolaisista" suvuista (siis monikossa ja peräti kahteen puolueeseen viitaten) mainitsematta yhtäkään sukua, pistää kysymään että sanopas nyt yksi suku kummastakin puolueesta ihan noin keskustelun pohjaksi.

Lisäksi "punaiset" ovat vuonna 2011 hieman kaukainen ryhmä johon samaistua ja torppareita taisteli valkoisissakin. Ei valkoisten armeija syntynyt pelkistä rikkaista. Eikä punaisten pelkistä köyhistä.

Mitä tulee "punaisten" akateemisten työttömyyteen, niin sanotaan nyt näin että katsopas huviksesi siellä yliopistossa mitkä alat ovat kaikista "punaisimpia" ja mitkä "porvarillisimpia" (en aio sanoa valkoisia, koska Mannerheimkin luopui hihanauhasta osoittaakseen kansallista yhtenäisyyttä, joskin akateemisena ihmisenä sinulta pääsi hänen valtavan merkityksen omaava symbolinen eleensä unohtumaan). Teknilliset korkeakoulut, kauppakorkeat, oikeustieteelliset, lääketieteelliset, jne. "kovien tieteiden" tiedekunnat ovat kohtalaisen porvarillisia ja ne liittyvät suoraan markkinatalouteen tavalla tai toisella. Lääkäri voi perustaa yksityisklinikan tai työllistyä sellaiselle, joskin kuntapuolella hänen palkkansa on hyvätuloisissa.

Mainitsemasi "punaisimmat" tiedekunnat ovatkin sitten mm. yhteiskuntatieteiden, teatterikorkeakoulun, taidekorkeakoulun, jne. porukoita. Koska yhteiskuntatieteissäkin punaisimmat lukevat esim. naistutkimusta ja muuta vastaavaa, nämä mainitsemani ovat edellisten "kovien tieteiden" harjoittajien verotulojen varassa, ilman että heidän väsäilynsä edes elättäisivät tekijäänsä, jos julkaisu pistettäisiin kirjana myyntiin. Saati että koko tiedekuntaa.

Siinä muutama huomio.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Leppoisaa pääsiäisen jatkoa! Aiheetta enempään.

Karu Kera

Loistava vastaus Ilkka Partaselta!

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Liityn mielelläni aplodeeraukseen: taattua jäljittelemätöntä Ilkkaa. Koko maailman-, aate-, poliittinen, tieteiden- jne. historia parissa virkkeessä. Ihan kuin ystävälläni, paroni Ericus Palménilla, joka tosin mahduttaa sen kaiken yhteen kauniin roomalaisesti polveilevaan virkkeeseen ja jolla asia on taivaan tosi, ei helvetinmoista sekasotkua, tietämättömyyttä, aasinsiltoja, ymmärtämättömyyttä ja vääristelyä. Ja päällimmäisenä puhunnassa loistaa hyvän ihmisyyden ja viisaan humanismin kultainen kehrä, Erkillä siis.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Punaisten ja heidän jälkeläistensä niukkuus tärkeissä pesteissä ei selity sillä, että moni punainen suku sammui miehen kuollessa Tammisaaren vankileirillä nälkään ruohotuppo suussa ja kädessä.

Kumpi lienee kiinnostavampaa, Suomen historia vai Suomen nykypäivä.

Punaisten ja valkoisten sukujen erilainen sijoittuminen jatkuu huomattavan sitkeästi historiassa ja yhteiskunnassa. Kuten toivottavasti on tunnettua, yliopistoissa on tarkoin selvitelty mm. opiskelijoiden poliittinen kanta, merkitty se muistiin ja kerrottu eteenpäin. Ei se toki suositeltavaa eikä ihan laillistakaan ole, mutta suosittu tapa kumminkin. Oli siitä mennä talvena lehdissä artikkeli jos toinenkin. Entä miten tällaiseen moraalittomaan ja puolueelliseen toimintaan yliopistoissa syyllistyneet on rangaistu? Korkeilla viroillapa tietenkin. Merkillisyydestään huolimatta tämä käytäntö on vain yksi esimerkki siitä, mitä kaikkea yhteiskunnassa tapahtuu.

Martti Kovala

Ehkä muistat mistä alkoi tie Tammisaareen. Punaiset hävisivät vaalit, ja päättivät mitätöidä tuloksen ottamalla vallan asein. Muistelemalla tapahtumia pilkotuksen itäpuolella voi arvailla, mitä seurauksia punaisten voitolla olisi ollut. Niin... muistuu myös mieleeni aika, jolloin isänmurha ja sukurutsaus olivat pikkurikkeitä neuvostovastaisuuden rinnalla.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Oikeistomedia on unohtanut, että uutinen ei ole se, mitä olisi voinut tapahtua vaan se, mitä tapahtui. Olet historian kohdalla unohtanut saman, potatis potandis.

Martti Kovala

Vielä kerran Katriina! Se mitä tapahtui, oli punaisten tyytymättömyys vaalitulokseen. "Kansa äänesti väärin". Niinhän se taisi tehdä viime vaaleissakin!-) Kun punaiset hävisivät aloittamansa sodan, ja seuraukset olivat ikävät, sitä on turha vinkua jälkikäteen.

Henri Kangas

Demareita on kyllä nimitetty koko sodanjälkeisen Suomen ajan - etenkin 70-luvulta lähtien - tärkeisiin virkoihin. Termi "poliittinen mäntti" tulee juuri tästä. V. Huovinen kirjoitti aiheesta useasti.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Sattumoisin en juuri tunne demariprofessoreja. Yksi sellainen tosin oli opettajani ja sitten esimieheni. Hän oli siitä ainutlaatuinen, että hänet tunnettiin ehdottoman oikeudenmukaisena ja viisaana opettajana ja laitoksen johtajana. Kuten eräs laitoksen toinen professori sanoi, kyseinen henkilö oli laitoksen rakastetuin opettaja.

Jouni Haimi

no joo tuo nyt on vanhaa soopaaa uudelleeen lämmitettynä.Tietysti voidaan olettaa että joissakin suvuissa annetaan enemmän arvoa koulutukselle mutta mahdolisuudet suomessa on kuitenkin samat ja on ihmisestä ja sen kyvyistä kiini miten niitä käyttää. Tietysti katriinalta voisi kysyä miten hän todistaa tuon väitteen.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Historian ja nykyhetken antaman todistuksen luulisi riittävän kenelle hyvänsä, mutta kun näköjään ei. Eri taustoista olevien lasten erilainen koulumenestys, eri taustoista olevien vesojen sijoittuminen katuojaan/syrjäytykseen/eri yliopistoihin on osoitettu, samoin heidän valmistumisen jälkeinen sijoittumisensa asemiin, palkkaluokkiin, pyhän byrokratian oksille. Historia on kirjoitettu, moneenkin kertaan, jne. Tietoa on tarjolla, mutta onko sen omaksujia.

Jouni Nieminen

Oikeistolaiset ovat myös käsittääkseni ahkerampia äänestämään,tämän takia vasemmistolla ei ole koskaan sitä poliittista valtaa jota sillä pitäisi potentiaalisen kannattajakunnan laajuuden mukaan olla.

Tämä näkyy myös pitkässä juoksussa virkapaikkojen jakautumisessa.

Näin luulen ma...

Jouni Haimi

Niin entäs sitten annettu ääni ratkaisee eikä mikään muu

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes
Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Virkojen ei määräysten mukaan pitäisi olla poliittisia. Jos tärkeisiin virkoihin pääsee muun kuin osaamisen, koulutuksen ja osoitetun kyvykkyyden/ansioiden mukaan, jotakin on pielessä. Jos sellainen on yleinen käytäntö, yhteiskunnassa jokin on vinksallaan, esim. oikealle.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Yhdenkin suvun jos nyt saisi nimeltä?

Lisäksi millä selität tuon "punaisten" ongelman kun sotien jälkeisenä aikana SDP on istunut hallituksessa kuin tatti ja SKDL kerkesi jopa suurimmaksi puolueeksi. Yliopistot olivat tulipunaisia, Tarja Halonen tässä muutama vuosi sitten nimitti vastoin ääneen lausumiaan periaatteita vastoin hallituksen esitystä puoluetoveri Ritva Viljasen jatkamaan sisäministeriön kansliapäällikkönä, Erkki Liikanen on Suomen Pankin pääjohtaja ainoastaan demarijäsenkirjan ansiosta, samoin Korkeimman Oikeuden puheenjohtaja on Halosen hyviä kavereita, jne.

Mitä mahdat tarkoittaa niillä "korkeilla viroilla" joihin "äärioikeistolaisten sukujen" jälkeläisiä oikein on pistetty? Mainitse yksikin.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Entä professorit, tutkijat, dekaanit, tiedekuntasihteerit, yliopistonlehtorit, kaupunginjohtajat, lukemattomat kuntien virkamiehet, maaherrat, kirkkoherrat jne. jne. - monen monien verovaroin ylläpidettyjen instituutioiden viranhaltijat ylimmästä alimpaan?

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Olen Ilkan kanssa samoilla linjoilla. Mulle on kans täysin tuntematon käsite esim. periytyvä virka ja tietyt suvut viranhaltijoina. Jos oltaisiin kuningaskunta niin syntyperällä pääsee tiettyyn virkaan.

Ainoa historian tuntema oikeasti periytyvä virka jota hoiti kokonaiset suvut monen sukupolven ketjussa oli pyöveli. Niille on vähän heikonlaisesti kysyntää nykyisessä yhteiskunnassa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kuka on puhunut periytyvästä virasta? Kyse on jostakin muusta. Et ole lukenut historiaa etkä sanomalehtiä, jos et ole kuullut pappissuvuista ja niiden maailmaan sukupolvi sukupolvelta saattamasta virkamiehistöstä, oikeisto-keskustalaisista yliopistosuvuista (joiden nimekäs jäsen helposti kuuluu myös maan historian suuriin militaristeihin), oikeisto-keskustalaisista vaikuttajista, joiden asema perustuu johonkin muuhun kuin osoitettuun osaamiseen, tutkintoihin, sosialismilla pelottelun vaikutuksesta tärkeisiin virkavalintoihin jne. jne.

Mikä mielen muutti? Kun viimeksi kirjoitin Jenny Liljasta, joku näköisesi oli kovinkin mielissään. Häntä koskevaa kommenttiani et nyt kiitäkään.

Käyttäjän kaakkuriniemi kuva
Tapani Kaakkuriniemi

Voi voi, kun maailma olisikin näin hyvä ja rehti! Jonnekin 1970-luvun lopulle asti ei Kemi-yhtiöön monikaan päässyt töihin ellei siellä ollut joku sukulainen tai muu "takuumies" antamassa hakijasta positiivista lausuntoa. Sama päti Jyväskylässä vaikuttaneelle kotitarvemyllylle nimeltä Kankaan paperitehdas, ja luulen, että käytäntö oli aika yleinen.

Paremman väen periytyvistä asemista annan vihjeeksi tämän nimilistan:

Kivekäs, Walden, Wihuri, Hellberg, Rosenlew, Frenckell, Ahlström, Donner, Wasastjerna, Ehrnrooth, Schauman, Grönblom, Wahlforss, von Julin, Björnberg, Rettig, Honkajuuri, Virkkunen, Erkko, Serlachius.

Nykyään näyttää Talouselämä-verkkolehti olevan - hieman yllättävästi - työväen asemaa ymmärtävä. Siinä hengessä se on käynyt läpi mahtisukujen kadonneita asemia. Tässä Irmeli Salon artikkeli:

http://www.talouselama.fi/uutiset/article163313.ece

Kai Hirvasnorolla on ollut myös samasta aiheesta hyvä juttu Kansan Uutisissa muutama vuosi sitten:

http://hirvasnoro.blogspot.com/2006/01/keit-ovat-u...

M-T Heikka

Mieki voisin yrittää, jos et poista kommenttia.

Nimittäin, mistä ihmeestä olet tehnyt niin suoraviivaisen päätelmän, että historian saatossa porvarit tekisivät porvareita ja toisin päin. Eiköhän nuo värit ole ehtineet sekoittua jo moneen kertaan ja monelle mutkalle. Harvoja väripuhtaita sukuja taitaa olla...ehkä joissain tosi piireissä.

Sotilassukuja voi ollakin valkoisten jälkeläisiä...ainakinhan Gustav Hägglund.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Yritä sieki. Niihä muutki. On totta, että "historian saatossa" yksi ja toinen yksilö on mennyt sekaisin ja niin mutkille, että liero ja/tai korkkiruuvi tulevat siitä mieleen.

Olen vastaanottanut taannoisen anteeksipyyntösi siitä, miten demarikaunasi takia kohtelet minua. Menikö anteeksipyyntösi sen sijaan sinulle perille?

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Tuskin heiltä puutu Jumalan siunaus. Elävät tämän elämänsä köyhyydessä, kuten rikkaat tämän elämänsä rikkaudessa. Kenties osat vaihtuvat tuonpuoleisessa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Olisikohan se mahdollista, vai jatkuuko sielläkin oikeistokomento. Vaan voihan se tosiaan olla ehta kristillinen, kertomasi kaltainen tuonpuoleisuus.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos monenlaisesta kommentoinnista. "On viisaiden tuomio lahjomaton." Muiden ei niinkään, eritoten koskiessaan ihan muita asioita kuin puheena kulloinkin ollutta.

Kaikkein viisaimmat, esim. Arvid Richardin sukulainen Järnefelt, eivät ollenkaan tuomitse, vaikka kuinka olisi tuomarin koulutuksesta todistus plakkarissa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Mikähän siinä on, että kellonaika heittää tunnilla ainakin tässä blogissa. Kello on nyt kuusi eikä viisi.

Jaakko Anttila

Että "moni suku sammui...Tammisaaren vankileirillä nälkään ruohotuppo suussa ja kädessä". Kesään 1917 saakka 70 % Suomessa käytetystä leipäviljasta tuotiin Venäjältä. Vallankumous sulki rajan ja Suomessa alkoi ankara elintarvikepula, josta kapinaan valmistautuvat punaiset syyttivät Suomen maataloutta. Siitä alkoi tänäkin päivänä vaikuttava demarien primitiivinen maatalousviha. Suuren kuolleisuuden aiheuttivat ankara elintatarvikepula, valtiopetoksesta syytettyjen vankien huono hygienia (naisvangit pitivät parempaa huolta hygieniastaan) ja ennen kaikkea espanjantauti, vuosina 1918–1919 riehunut pandemia, jonka aiheutti harvinaisen tappava influenssavirus A:n alatyyppi H1N1. Suku ei sammunut, koska kaikissa perheissä oli suuri lapsilauma.

"Suur-Suomen sotaiset havittelijat jälkeläisineen"...Kenraalikuvernööri Bobrikov lähetettiin Suomenmaahan tehtävänään "rajamaan" venäläistäminen ja venäläisyyden juurruttaminen Suomenmaan suuriruhtinaskunnan asukkaisiin. Venäjän tappio Japanin sodassa ja Venäjän keisarikunnan kuolinkouristukset pelastivat Suomen venäläistämiseltä. Maaliskuun vallankumous ja bolshevikkien vallankaappaus muuttivat valkoisen Suomen linjan syksyllä 1917: irti Venäjästä. Samaan aikaan 17.11.1917 Lenin kehotti Suomen SDP:n johtajia vallankumoukseen Suomessa. Pietarin suomalainen punakaarti aloitti Suomen kansalaissodan. Tuhat Pietarin suomalaisen punakaartin jäsentä saapui Helsinkiin ja Tampereelle 27.1.1918 suurilla asejunilla, jotka Jukka Rahja oli lastannut Lenin käskystä Pietari-Paavalin linnoituksesta. Eversti Svestnikov ja muut bolshevikkiupseerit johtivat punaisten sotatoimia ja Lenin lähetti luotettavia bolsevikkisotilaita taistelemaan punaisten rinnalla Suomen kansalaissodassa. Maailmanvallakumouksen oli määrä alkaa Suomesta. Suomen punaiset odottivat kiihkeästi maailmanvallankumousta.

Neuvosto-Venäjällä perustetun SKP:n tavoitteena oli Neuvosto-Suomi. Se tavoite julistettiin SKP:n jokaisen edustajakokouksen resoluutiossa vuosina 1919-1935. SKP valitsi ja puna-armeija koulutti suomalaiset punaupseerit, punaiset jääkärit, joiden tehtävänä oli hyökätä Suomeen puna-armeijan kärkijoukkona. Neuvostoliitto rikkoi Tarton rauhansopimusta törkeästi ja jatketusti lähettämällä Suomeen 20 vuoden ajan suomalaisia punaupseereita, SKP:n Neuvosto-Suomi -asiamiehiä ja vakoojia. Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen 30.11.1939 koko rajan pituudelta. Suomen kansan yhtenäisyys ja puna-armeijan kenttäohjesäännön kankeus pelastivat Suomen miehitykseltä ja liittämiseltä Neuvostoliittoon. Neuvostoliitto suunnitteli hyökkäystä Suomeen keväällä 1940, syksyllä 1940 ja keväällä 1941. Saksa kielsi liittolaistaan Neuvostoliittoa hyökkäämästä Suomeen syksyllä 1940. Edellä mainituista syistä vuonna 1941 toteutettu "Suur-Suomi" eli kolmen kannaksen raja pelasti Suomen miehitykseltä kesällä 1944, koska Aunuksessa puna-armeija joutui lähtemään hyökkäykseen Syvärin takaa ja Karhumäen tasalta eikä sen vuoksi päässyt iskemään Viipurin suunnan puolustajien sivustaan, kun Suomen kohtalo ratkaistiin Talin-Ihantalan suurtaistelussa.

Suomi oli kallellaan Saksaan uskonpuhdistuksesta lähtien. Ensimmäinen herätysliike, kansallisuusaate, kansallisromantiikka, käsitelainoppi ja sosialismi tulivat Suomeen Saksasta. Ja Suomen julkista sektoria laajennettiin rajusti kansanrintamahallituksen aikana ja punamultahallitusten alkuaikoina. Päähallituspuolueet SDP ja Keskustapuolue päättivät virkapaketeista sulle-mulle -periaatteella. Siitä lähtien vasemmistolla on ollut vahvat asemat Suomen virkamiesten joukossa - myös Suomen tärkeimpien viranhaltijoiden joukossa - presidentti Koiviston ja presidentti Halosen myötävaikutuksella.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Historia se on mielenkiintoinen asia. Sitä kannattaa lukea. Erityisen ajankohtaista ja valaisevaa on Suomen sota-, talous-, aate-, oppi-, suku- yliopisto-, taide-, kirjallisuus-, kulttuuri-, apuraha-, virkamies-, poliittinen jne. jne. historia. Tietoa on tarjolla paljonkin.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Olin muinoin 1978-1980 isossa pitäjässä Keski-Suomessa työvoimatoimistossa nuorten työnvälittäjänä.

Havaitsin jo silloin,että isojen talojen poikien ja tyttärien ei tarvinnyt työkkärin kautta hakea töitä.

Lukion nuoret saivat seurakunnalta kesätöitä suoraan. Ei siinä työkkäriä tarvinnut. Kun muualta tulleena puutuin perinteeseen niin työkkärissä olevia nuoria otettiin seurakunnalle kesätöihin.

Paikallislehti tekikin asiasta jutun otsikolla: "Työttömät työssä hautausmaalla". Eiväthän he mitään työttömiä olleet tietenkään enää,mutta kun olet työtön torpparien perillinen niin olet työttömällä leimalla työssäkin kun pitäjällä on "tarpeeksi" perinteitä.

Oli selvästi nähtävissä,että se väki joka olisi ollut torppareina 30-luvulla oli työttöminä useammin. Elleivät olleet menneet Ruotsiin.

Väkeä haettiin lentokoneella Ruotsiin vielä 1970-luvulla töihin. Oli se ihme köyhille.

Kajannes on ihan oikeilla jäljillä. Siinä olisi tutkimuksen paikka.

Rinnakkaiskoulujärjestelmää puuhataan kovaa vauhtia ruotsinkielisten kielikylpykoulujen avulla takaisin erityisesti Rkp:n voimin.

Ihmeellistä on,että vasemmisto ei ole asiaan kiinnittänyt huomiota. Arja Alho ja Tuija Brax ovat laittaneet lapsensa kielikylpykouluun taatakseen heille asemat jatkossa.

Peruskoulun ystävien tulisi ainakin herätä horroksestaan ennenkuin on myöhäistä!

Erkki Pihkala Kanavassa 7/2005:

"Ottaen huomioon sen, että ruotsin osaaminen on historiallisesti ollut suomalaisen sivistyneistön eliittiaseman tunnus, kielikylpy yhdistettynä ruotsin merkitystä korostavaan kielilainsäädäntöön on omiaan tekemään kielikylvetyksestä eliitille keinon säilyttää yhteiskunnallinen asemansa. Kielikylvetys näet tarjoaa oivan mahdollisuuden luoda peruskoulun rinnalle monen kaipaaman rinnakkaiskoulujärjestelmän."

Koko kirjoitus:

http://ryyti.blogspot.com/2007/10/uudentyyppinen-r...

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Isäni muisteli monien muiden tavoin 1930-lukua, jolloin edes rakennuksille ei päässyt työhön kukaan muu kuin kokoomuslainen.

"Kajannes on ihan oikeilla jäljillä. Siinä olisi tutkimuksen paikka."

Sepä se. Vaan eivätpä Henna Virkkunen ja Mauri Pekkarinen panneet Keski-Suomen akateemisia pitkäaikaistyöttömiä sitä tutkimaan. Ehkä joku rehti poliitikko tai pari sellaista panevat paremmaksi.

Juha Salmi

Tuosta työnhausta vain se että itse olen aina hakenut suoraan työntarjoajalta töitä enkä työnvälitystoimistosta. Kerran tuli oltua tuon puljun listoilla parisen kuukautta eikä sieltä yhtään mitään tarjottu koko aikana ei edes ehdotettu.
Mihin sitä työkkäriä tuossa välissä tarvittiin muuhun kuin luomaan lisää byrokratiaa?

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Juha,

Et ymmärrä. Vielä 1970-luvun lopulla ei ammattikouluun mennyt keskiluokan lapset (yleensä). Lukioon he menivät. Ja heille seurakunta järkkäsi kesätyötä.

Ei seurakunta hakenut työvoimatoimiston kautta työväkeä seurakunnan kesätöihiin,vaan lukion kautta. Lukio(i)ssa oli pitäjän "paremman väen" jälkikasvu.

Puutuin tilanteeseen ja muutos tapahtui. Miten nykyään-en tiedä.

Muualta muuttaneena näin kuvion paremmin kuin paikalliset. Tai sitten siihen oli helpompi puuttua. Minusta se vaan oli epäoikeudenmukaista.

Samoihin aikoihin erosin kirkosta.

Mikä oli mielenkiintoista,kun "työttömät" nuoret pääsivät seurakunnan ulkotöihin heidän ahkeruuttaan seurattiin eri tavoin kuin lukiolaisten ahkeruutta aikaisemmin. Jälkimmäisethän olivat "kesälomalla".

Käyttäjän JohannesAaltonen kuva
Johannes Aaltonen

Sopisikos sinullekin sellainen "pätevin valittakoon" -ideologia?

Vai kannatatko kiintiöitä eli syrjintää ihonvärin perusteella?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Sopisiko Sinulle "valinnasta ei voi valittaa" -ideologia, ei vissiinkään. Eikä varmaan liioin sellainen, että Suur-Suomi -aateestaan tunnetun suvun vesoille petataan tie korkeisiin virkoihin polvi polven jälkeen, ja jos ei sopivaa virkaa sopivalle vesalle ole, virka ja peräti uusi oppiaine perustetaan, oli sen tieltä raivattava mitä hyvänsä tärkeää...

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Hyvin on harhainen näkemyksesi järjen, viran ja suvun liitosta. Otettakoon esille vaikkapa kaksi äärilaitaista esimerkkiä. Kemijoen rannalta, pieneltä Ala-Tennilän tilalta on ponnistanut maailmalle Tennilän viisilapsinen katras yliopiston kautta tekemään työtä Suomen hyväksi. Esko-Juhani Tennilä ja sisarukset ovat erinomainen esimerkki moniarvoisesta yhteiskunnastamme, jossa ihmisillä on yhtälaiset mahdollisuudet myös edistää itselleen tärkeiksi kokemiaan asioita ja saada halutessaan ja kyetessään itselleen paras katsomansa koulutus. Toinen ääriesimerkki on puolestaan dosentti Johan Bäckman, joka ei käsittääkseni ole lähtöisin vasemmistolaisesta tai kuten itse ilmaiset punaisesta kodista. Saavutukset dosentilla ovatkin sitten omaa luokkaansa. Mitä näistä esimerkeistä voisi päätellä? Suomi on moniarvoinen ja avoin yhteiskunta - toisin kuin mitä sinä yrität väitteelläsi esittää.

Jouni Haimi

todenäköisesti sitä ettäkatriina ei saanut työpaikkaa vaan sen sai parempi ja sitä surutyötä setekeenyt näillä väitteillä

Jouni Haimi

Toisekseen tuo mitä katrina punainen esittää niinajaako hän sitä takaisin että virkoja pitäisi taas jakaa poliitisin perustein? ei kai nyt sentään kait??

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

"Mikä mielen muutti? Kun viimeksi kirjoitin Jenny Liljasta, joku näköisesi oli kovinkin mielissään. Häntä koskevaa kommenttiani et nyt kiitäkään."

Mistä mahtaa olla kyse??

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Nyt näyttää siltä, että demarit ovat taas hallitusneuvotteluissa mukana? Jos hallitus syntyy, miten mahtaa Katriina blogissaan demareiden hallituskumppaneita kohdella?

Vasemmiston osuus eduskunnassa on pienin sodan jälkeen! Vai olisiko koko Suomen yksikamarisen eduskunnan aikana? Miksi näin? Lyön vetoa, että Katriina ei asettamaani kysymykseen vastaa?

Johtuukohan tämä kaikki siitä, että syntyi vuonna 1918 "punainen kapinaliike" laillista valtaa vastaan , vai mistä mahtoikaan johtua? Katriinan on turha puhua "valkoisesta terrorista", jos ei sanallakaan mainitse "punaista terroria".

Se, että dosenttitasoinen kirjoittaja säännöllisen epäsäännöllisesti näistä asioista 100 vuoden jälkeen haluaa eriarvoisuutta luoda, on oma lukunsa. Kirjoittajahan ei halua myöntää sanallakaan sitä, mikä vuoden 1918 jälkeen suomalaisessa yhteiskunnassa muuttui. Ei edes sitä, että kaikki sen muutoksen yhdessä tekivät? Eihän demareilla ollut silloinkaan yksin päätäntävaltaansa. Ei nytkään?

Toimituksen poiminnat