Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Onks tietoo?

Suomen kansa: "Hyväpä isoni tieto, emoni sitäi parempi, oma tietoni ylinnä." (Kalevala) Kreikan kansa: "Ei pidä toimia ja puhua kuin unissaolijat, kuin vanhempiensa lapset." (Herakleitos: Yksi ja sama - aforismeja. Suom. Pentti Saarikoski. Helsinki: Otava 1971.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Bridgeman: Rooman hullut keisarit (Rooman palo): Historia-lehti 7/2010, s 20

Hubert Robert: Rooman palo (Magnum Incendium Romae)

Noita katsellessa saattaa oppia jotain, jota Säätytalolla ("viimeinen pari uunista ulos") voisi nousuviikolla hyödyntää.

Joskus kuva kertoo enemmän kuin sanat.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Maailman kaunein kapistus, Samothraken Nike, herättää kysymyksiä. Se ei millään voi olla sotakentillä saadun julman ja alistavan voiton kuva.

Pikemminkin se on Eurooppa-aatteen ja vapauden tunnus, ei kilpailun eikä voiton kuva. Vaikka kilpailu, agon, olikin antiikissa arvo yli arvojen. Onneksi ei kumminkaan kaikessa eikä kaikilla. Kuka lopuksi parhaiten nauroi, olivat näennäiset häviäjät, Sokrates etunenässä. Ja päätön Nike.

Vähän huono kommentti, mutta Samothraken Nike herättää oikeasti tärkeitä kysymyksiä. Seuraava ei ole kysymys vaan huomio: hän on selvästi erään koulutoverini, loistavan pianotaiteilijan ja musiikintutkijan näköinen, sisäisesti ja ulkonaisesti.

Hermann Hessen romaanit ovat kuin ovatkin totta kestävimmässä sanan merkityksessä.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

Kun olen ollut Samothrakella erittäin syvällisesti opastettuna ja usein nähnyt Niken Louvressa, tulee hakematta mieleen Kreikan yksityistäminen ja Ranskan vaade Kreikan "hulluista päivistä": kaikki myyntiin, Ale-hintaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset