Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Korvaako kokoomus kouluissa kirjat tietokoneilla ja pätevät työntekijät työttömillä?

"Ope" Marjo Tossavaisen kirjoitus peruskoulusta on karu. Jos tämä on kokoomuksen koulupolitiikka, alkavalla hallituskaudella lienee tarkoitus jyrätä kouluun samat periaatteet, jotka saattoivat kuluneella kaudella maan yliopistot ahdinkoon. Yliopistolaki on yliopistoväen ja muiden asiantuntijoiden mukaan fiasko.

Ikävä kyllä Tossavaisen esille tuomia näkökohtia on jo pitkään tihkunut julkisuuteen kokoomuslaisilta tahoilta. Tässä muutamia kirjoituksessa sivuttuja ja jo aiemmin julkisuudessa olleita asioita.

 

Sopivatko seuraavat asiat peruskouluun:

 

  • Kirjat korvataan luokissa ja läksyjenteossa tietokoneilla. - Oikeisto on tehnyt Suomesta kännykkä- ja tietokonemaan. Kokoomus ylpeilee tästä, mutta onko ylpeyteen pienintäkään aihetta? Euroopan Neuvosto edellyttää kännyköitten ym. määrätynlaista sähkömagneettista säteilyä aiheuttavien laitteiden kieltoa kouluissa, ja samoissa yhteyksissä on arvosteltu lasten ja nuorten ylenmääräistä tietokoneen käyttöä, television katselua ja yleensäkin yhteiskunnan koneistumista. Monet eri näkökohdat tekevät idean kirjojen korvaamisesta tietokoneilla arveluttavaksi ellei suorastaan järjettömäksi. - Oireellista kyllä kokoomuksen ehdotukset tulevat Jyväskylästä, joka on murskannut kirjakaupunki-imagonsa jo tätä ennen. - Kognitiotutkijana ja kirjallisuusihmisenä olen seurannut pitkään tätä keskustelua. Kuulun eri alojen tiedemiesten verkostoon, joka tulee ottamaan asiaan vahvasti kantaa.

 

  • Kouluun tuodaan vapaaehtoistyöhön (?) eläkeläisiä ja työttömiä. - Koulutyö on tärkeää ja vastuullista, ja siihen tarvitaan korkeatasoinen koulutus ja pätevyys. Koulunkäyntiavustajien asema on turvattava. - Oppineet kreikkalaiset orjat opettivat antiikin roomalaisten lapsia, mutta orjatyövoiman ehdottaminen kouluihin tms. yllättää kuitenkin Suomen Ateenassa. Muu klassinen kulttuuri Jyväskylästä tosin jo raivattu ja osaa raivataan parhaillaan, mutta "uudistus" ei toisi takaisin latinan ja kreikan opetusta ja tutkimusta ja maan vanhinta  suomenkielistä oppikoulua Jyväskylän lyseota.

 

  • Kouluja on johdettava kuin liikelaitoksia. - Barbaarinen  ajatus kaiken mittaamisesta rahassa sai arvoistetun jyväskyläläisen apulaiskaupunginjohtajan ja entisen kansanedustajan Ahti Vielman eroamaan kokoomuksesta. 

 

 

Sivistys on Suomelle elintärkeä. Kaikille kuuluu tasokas, ilmainen koulutus. Sen periaatteista on päätettävä demokraattisesti. Asiantuntijoita on kuultava suunnittelun ja päätöksenteon kaikissa vaiheissa.

En puutu Tossavaisen kirjoituksen muihin outoihin piirteisiin, epäjohdonmukaisuuksiin ja yksityiskohtiin kuin yhteen. Muistutan, että ryhmäkokoja yms. koskevan lain viivästyminen ei johdu ainakaan demareista.

 

 

Tässä yksi kansanedustaja Tuula Peltosen lähes lukemattomista koulua, varhaiskasvatusta ja yliopistoa koskevista kirjoituksista. http://www.sdp.fi/politiikka/artikkeli/2670/kaikille-vahva-ja-yhdenverta...

 

 

Katriina Kajannes

tulevia opettajia 30 vuotta kouluttanut dosentti

 

PS 

Koska useat etupäässä oikeistolaiset kirjoittelijat ovat pitkään häiriköineet blogiani mm. uhkauksin, kommenteissa on tällä kertaa ennakkotarkastus.Se poistuu taas lähiaikoina.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tuula Peltosella on sanottavaa työttömyysmäärärahoista ja vähän muustakin blogikirjoituksen aihepiiriin kuuluvasta:

http://www.demari.fi/keski-suomen-viikko/uutiset/1...

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Kokoomuksesta tulee aina "hyviä ideoita". Kokoomuksessa teroitetaan, että kaikki pitää myydä, jotta se toimisi. Vanha muuttaa, jotta se saataisiin uudeksi. Aina sama laulu.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Yliopisto viimeksi, nyt koulu ja terveyshuolto ovat tähtäimessä. Valatkunnassa ja kunnissa on käynnissä taistelu, jossa tarvitaan vastatulta.

Toimituksen poiminnat