Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Miksi opetusministeri on uuden hallituksen tärkeimpiä toimijoita?

Henna Virkkunen kaavailee, että tietokone korvaa pian luokissa kirjat ja liitutaulun ja tulee  oppilaan käyttöön läksyjen teossa. Virkkusen nimi jää historiaan toisestakin fiaskosta,  yliopistouudistuksesta.

Eriarvoistajahallitus vaikuttaa maassa vielä hautansa takaa. Koulujen luokissa on jo liitutaulun korvaavia ns. aktiivitauluja ja muita vastaavia laitteita. Tietokoneiden käytön on määrä alkaa ylioppilaskirjoituksissa äidinkielen ja kirjallisuuden oppiaineesta. Se tapahtuisi vuonna 2014. Moni näkökohta tekee ajatuksen tietokoneesta liitutaulun ja kirjan vastineena arveluttavaksi tai oikeastaan järjettömäksi.

Koulun "kehittäminen" on tökeröä. Keinoja kaihtamattomassa taistelussa tarvitaan vastatulta. Joukko eri alojen kansainvälisesti arvostettuja tutkijoita on jo verkottunut asiassa, ja heistä kuullaan enemmän viimeistään syksyllä. Edusteilla ovat mm. pedagogiikka, lääketiede, fysiologia, tietokoneiden ja sähkömagneettisen säteilyn tutkimus ja kirjallisuudentutkimus.

  • Euroopan Neuvosto muuten edellyttää kännyköitten ym. määrätynlaista sähkömagneettista säteilyä aiheuttavien laitteiden kieltoa kouluissa, ja samoissa yhteyksissä on arvosteltu lasten ja nuorten ylenmääräistä tietokoneen käyttöä, television katselua ja yleensäkin yhteiskunnan koneistumista. Kännykät ja läppärit onkin monessa maassa kielletty lapsilta. Suomen säteilyturvakeskuksen suositus asiasta on jäänyt kuolleeksi kirjaimeksi. http://assembly.coe.int/main.asp?Link=%2Fdocuments%2Fworkingdocs%2Fdoc11%2Fedoc12608.htm

 

Opetusministeri on monesta syystä tulevan hallituksen tärkeimpiä toimijoita. Tehtävään on saatava valveutunut ja viisas kansanedustaja, joka on jo osoittanut nimenomaan tältä alalla tietoa, asennetta ja lisäksi kykyä olla vapaa erilaisista kielteisistä sidoksista. Sellaista kansanedustajaa ei ole kokoomuksessa, vihreissä, kristillisdemokraateissa, RKP:ssä eikä vasemmistoliitossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Virkkusen nimi jää historiaan myös fiaskoksi osoittautuneesta yliopistouudistuksesta."

Kansan muistihan on lyhyt:

Opetusministeriö 17.01.2007
Kalliomäki: Yliopistouudistus osaksi seuraavan hallituksen ohjelmaa
Document Actions

Opetusministeri Antti Kalliomäki totesi keskiviikkona 17.1. luovutetun selvitysmiesten Jorma Rantanen ja Niilo Jääskinen tekemän yliopistojen taloudellista ja hallinnollista asemaa koskevan selvityksen tuovan merkittävää lisäarvoa yliopistojen kehittämisestä käynnissä olevaan keskusteluun. Hän pitää kannatettavana selvitysmiesten esittämää ehdotusta yliopistojen muuttamisesta itsenäisiksi julkisoikeudellisiksi laitoksiksi.

Kalliomäki korostaa yliopistojen riittävän resursoinnin merkitystä. Tämän hallituksen toimikaudella ylipistojen taloudellista autonomiaa on jo parannettu antamalla yliopistoille oikeus rahastotalouteen ja mahdollisuus perustaa yliopistoyhtiöitä.

- Esitys yliopistolakiin otettavista säännöksistä, joilla yliopistot muutetaan itsenäisiksi julkisoikeudellisiksi laitoksiksi sekä turvataan valtion rahoitus ja säädetään rahoituksen jakamisesta tulosohjauksen avulla, on varteenotettava malli yliopistolaitosta jatkossa kehitettäessä, Kalliomäki totesi.

Esitys yliopistojen itsenäisestä oikeushenkilöllisyydestä edellyttää Kalliomäen mukaan yliopistojen johtamisen kehittämistä muun muassa huomioimalla yliopistojen ulkopuolisten tahojen näkemykset entistä paremmin. - Selvityksessä tehdyt esitykset rehtorin valinnan ja aseman vahvistamisesta ovat kannatettavia. Hallinnollisen aseman uudistamiseen liittyvät selvitysmiesten ehdotukset ovat kiinnostavia: ulkopuolisen näkemyksen hyödyntämisen vahvistaminen yliopistojen johdossa on erittäin tärkeää, Kalliomäki korosti.

Kalliomäki näkee selvitysmiesten esitysten tukevan käynnissä olevaa yliopistojen rakenteellista kehittämistä. - Tästä selvitysmiesten loppuraportista seuraavan hallituksen muodostajat saavat aineksia hallitusohjelmaansa varten. Siinä - jos jossain - on yliopistojen taloudellisen, hallinnollisen ja rakenteellisen uudistamisen haaste syytä kirjata ohjelmalliseksi esitykseksi. Tämän hallituksen aikana pääsimme uudistustyössä hyvään vauhtiin, Kalliomäki sanoi.

http://www.research.fi/ajankohtaista/Kalliomaki_Yl...

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Lyhyt näkyy olevan.

Muistissasi ei ole, että SDP:n johdolla laadittiin vaihtoehtoinen yliopistolaki.

Asiantuntijat, joihin itse asiassa lukeutuu myös yliopistoväki, pitävät nykyistä lakia yliopiston historian surkeimpana asiana. Henna Virkkunen tosin hehkutti sitä parhaana asiana, mitä yliopistossa on sen historian aikana tapahtunut.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kun tärkeä tehtävä tulee täytettäväksi, siihen on aina yksi muita parempi ehdokas.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Antti Kalliomäen muistan torpanneen kristillisiä kouluja olan takaa- missään tapauksessa sen kokemuksen perusteella en halua häntä opetusministeriksi, jos ei ole todisteita TOTAALISESTA mielen muutoksesta.

Lapseni ovat kristillisessä koulussa, ja kokemus siitä on ollut todella hyvä.

Matti Vuorio

Sen avulla ylläpidetään PAKKORUOTSIA !
Kaikki ministerit ja kanisterit ja veronmaksajien kustannuksella elävät 'virkaihmiset' tuottavaan työhön tai PÖNTÖSTÄ ALAS !

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Paljon on semmoista, minkä maailman cloacus maximus saa viedä mennessään.

Käyttäjän rikuosterman kuva
Riku Österman

Silloin kun Uno Cygnaeus laati suunnitelmansa yhteisestä kansakoulujärjestelmästä kaikille säätyyn ja sukupuoleen katsomatta v. 1857, hän piti tärkeänä asiasisältöjen ja käsityön opetusta. Hän kohtasi voimakasta vastutusta papiston taholta. Mutta historia on osoittanut hänen koulufilosofiansa arvon.

Cygnaeuksen käsityöopetus tähtäsi erityisesti maataloustyökalujen valmistamiseen. 1800-luvulla haluttiin tarjota koululaisille niitä taitoja ja valmiuksia joita 1800-luvun yhteiskunta vaati.

Nyt olemme 2000-luvulla. Minä haluan, että koulussa opetetaan lapsilleni 2000-luvun yhteiskunnassa tarvittavia valmiuksia. 2000-luvun asiantuntijatyö tehdään tietokoneilla, on korkea aika tuoda tietokoneet peruskoulu- ja lukio-opetuksen luonteviksi välineiksi.

Puhe "ylenmääräisen" tietokoneen käytön riskeistä on löysää, sillä tiede on kaikkea muuta kuin yksimielinen asiasta. Tuntuu siltä, että asiaa tutkivat tutkijat ovat puolin ja toisin mielipiteensä valinneet jo ennenkuin ryhtyvät tutkimaan asiaa.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Henna Virkkusen toimet opetusministerinä olivat huonoja. Tietokoneiden tulo kouluun suunnitelmien mukaisesti on sitä tekniikan palvontaa, josta ei hyötyä tule. Ensin pitäisi päättää, mitä pitää tulla lopputulokseksi ja vasta sitten miten ja millä välineillä parhaiten saavutetaan tulos.

Olisi suotavaa, että emme tikahtuisi Pisa-tutkimuksen tuloksiin. Voisi hieman tutkailla välineitä, joilla tehdään maailman huipputulosta esim. USA:laisissa yliopistoissa tai eri maiden huippu- siis yksityiskouluissa. Eipä taida niissä oppitunneilla olla tietokoneita. Muuten kyllä niiden käyttöä hyödynnetään.

Parhaimmillaan on valmiiksi tehdyistä kalvoista siirrytty liitutauluun, koska se on tehokkain opetusväline.

Henna Virkkunen jatkoi Kokoomuksen vanhaa linjaa, johon kuului esim. peruskoulun jyrkkä vastustaminen aikanaan. Nyt on agendalla yksityiskoulujen saanti kuten Ruotsissa. Sehän on uskomattoman luokkayhteiskunta, vaikka ei aivan helposti näyttäisi siltä.

"Yliopistouudistus" on typerä. Paluu arkeen ja parempien käytäntöjen piiriin on pitkä ja hankala, mutta se on pakko tehdä. Sääliksi käy ne opiskelijat ja opettajat, jotka jäävät tämän "uudistuksen" jalkoihin. Heidän taitojen ja tietojen taso jää vajavaiseksi. Niinpä takaa tulee uusi polvi, joka pyyhältää kummaltakin puolelta ohi.

Toimituksen poiminnat