Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Onnittelut ja rohkeutta Jukka Gustafssonille Lapin asioissa!

Uusi opetusministeri on lunastanut paikkansa linjauksillaan. Lapin koulutuksen suunnittelusta voi vain onnitella - ja toivottaa lisää rohkeutta päätöksiin. Maassa ei tarvita kymmentä, pariakymmentä eikä puoltasataa keskinkertaista jonkin toisarvoisen alan oppiainetta, linjaa ja tiedekuntaa. Pari erinomaista riittää mainiosti. Kemin ja Rovaniemen ammattikorkeakoulujen lisäksi tulisi katsoa erittäin kriittisesti Lapin yliopistoa.

Kaikissa maan oppilaitoksissa joutaisi lopettaa neljä viidestä viestintä/tiedotus/media-alan oppiaineista, laitoksista ja tiedekunnista. Samalla, kun ne ovat - Amerikasta oppinsa ja "tieteellisyytensä" hakien - pörhistäytyneet käenpoikina ja vieneet voimavaroja yhteiskunnalle välttämättömältä koulutukselta, noilla samaisilla viestintä/tiedotus/media-aloilla on menty osaamisessa pyllymäkeä. Viestintä-, tiedotus-, kieli-, arviointi- ja muut välttämättömät taidot ovat rapautuneet toimittajilta, tiedottajilta ja liian usein kouluttajiltakin. Oikeistointressejä, mm. oikeistomediaa, palveleva viestintäkoulutus on syvältä. Trendikäs ja joutavanpäiväinen TVT- ja mediakoulutus on tullut joka suhteessa liian kalliiksi. Ne joutaa minimoida tai vähintäänkin petrata.

Koulussa ovat tärkeimpiä lukeminen, laskento, liikunta ja käsi-, puu- ja metallityöt. Samat alat kuuluvat ammatti- ja yliopistokoulutuksen ytimeen.

Lapista ei saa tehdä muun Suomen eikä Amerikan siirtomaata.

Oikeiston ansiosta Suomi on ei vain Euroopan vaan maailman amerikkalaisin maa. Eiköhän aleta taas suomalaisiksi.

 

PS Kirjoitin tämän siksi, että arvostan Lappia, Suomea, koulutusta ja tervettä järkeä.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Sitä on helppo arvostaa Lappia juuri osittamallasi tavalla varsinkin Jyväskylän suunnalta jossa ei paikkakunnalla sijaitsevaa yliopistoa tai muita opinahjoja tarvitse kriittisesti tarkastella.

Kyllä me kiitämme arvostuksestasi ;-D

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos kommentistasi, joka perustuu ainutlaatuisen täydelliseen tietämättömyyteen. Et ole näköjään lukenut ainoatakaan kymmenistä / sadoista Lappia ja Jyväskylän kouluja ja yliopistoa koskevista kirjoituksistani, joiden pohjana on 50-vuotinen kokemus, asiantuntemus ja näkemys sekä koulutus näistä asioista. Olisi kiva tietää Suomesta joku, joka on minua kriittisemmin kirjoittanut koulutuksen nykytilasta, myös ja ennen muuta yliopistosta. Eipä ole osunut näköpiiriin. Paitsi tietysti postmodernistit, kaunokirjailijat - siis yksi tutkimuskohteeni.

Kuten Seppo-veli yllä todistaa, Teille PS:lle on uskonnossa eli politiikassa tärkeintä uskominen. Onko Teidän lahkon vanhimmisto kieltänyt keskustelemasta asiallisesti demarin kanssa? Mihin ovat loppuneet Hemmo-veljen kymmenet minua koskevat ylistykset? Ei Sinun sitten tarvitse olla kriittinen omaa pesääsi kohtaan, eihän? Ja koirat kiittää, niinhän se Teillä menee.

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Kommentoin tätä kirjoitustasi. Olisin kyllä erikseen maininnut jos olisin käynyt sivuraiteilla ja kommentoinut jotain muita ilmeisen erinomaisia tekstejäsi.

En sanallakaan koskenut puoluekantaasi tai arvostellut sinua henkilönä. Ainoastaan kommentoin tätä kirjoitustasi. Ymmärtääkseni tämä kommentointilaatikko on juuri sitä varten. Voin tietysti olla väärässäkin.

Se, että sinä ilmeisesti pystyt erinomaiseen asialliseen keskusteluun asiapohjalta, eikä esimerkiksi uskomusten tai tunnekuohun, on oikein käsinkosketeltavaa. Tästä on hyvä jatkaa. Toivottavasti pääsen joskus edes hieman samaan suuntaan missä te asiapohjalta sivistyneesti, ilman sarvia ja hampaita, pidätte asiallisia keskustelupaneeleita.

Käyttäjän juhamakkonen kuva
Juha Makkonen

Et ilmeisesti lukenut uutista, jossa kerrottiin Keski-Suomesta karsittavan absoluuttisesti eniten aloituspaikkoja. Kemi-Tornio oli suhteellisesti suurin (~40%).

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/taalta-ministeri...

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos linkistä. On korkea aika alkaa järkeistää koulutusta, joka ei ole itseisarvo edes tässä koulutusyhteiskunnassa.

Kiitos vaan huomiosta. Tärkeää ei kumminkaan ole, mitä minä olen tai en ole lukenut. Koulupolitiikka on tärkeää.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Keskustelu koulupolitiikasta on tarpeellista. Odotan sitä kiinnostuneena.

Don Carlos

Resurssit tulee allogoida sinne, missä niistä saadaan enemmän irti. Rahasta on aina ollut koulutuksen alla pula, ja yhteen aikaan yliopistojakin perustettiin ehkä hieman ajattelemattomasti ja sittemmin ammattikorkakoulujakin.

Kuten opetusministeri totesi, nyt leikataan sieltä, missä niitä vähemmän tarvitaan ja siirretään sinne.

En mitenkään ylistä pääkaupunkiseutua, mutta olisihan se aika erikoista, että jonkun nuoren pitäisi muuttaa esim. Kuopioon vain sen takia, että aloituspaikaa ei Etelä-Suomesta löydy!

Itse olen ollut siinä mielessä onnekas, että aikoinaan pääsin kansakoulupohjalta opiskelemaan Turun Kauppakorkakouluun, ja silloin meikeläisiä hyväksyttiin muistaakseni kymmenen, ei ainakaan enempää;=J

Toimituksen poiminnat