Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Homeopaattista hoitoa yhteiskunnalle, eli toisin päin...


 • Hometalojen suunnittelijat, rakentajat ja rakennustarkastajat konkreettiseen vastuuseen.
 • Mitä suurempi viskaali, sitä pienemmäksi palkka ja työhuone.
 • Työttömyyden aiheuttaja konkreettisesti vastuuseen. Koska raha on hänelle tärkein arvo, olkoon sanktiokin euroissa mitattava.
 • Terveydenhoitopalvelujen (mm. hammashoito) laittomasta jamasta vastuussa olevat virkamiehet ym. päättäjät puoleksitoistavuodeksi tarkastusjonoon. 
 • Kunnassa, joka maksaa työttömyyden ylläpidosta sakkoja, virkamiehet vastuuseen ja sakko heidän pussistaan. 
 • Työttömien ja vanhusten kyykyttäjät - kunnanjohtajat ym. tirehtöörit - peruspäivärahalle.
 • Koululaisilta riistäjät työskentelemään samaan huoneeseen 30 melskaavan kaverin kanssa pulpetteihin, joissa istuminen on epäterveellistä.
 • Rehtorit ja professorit henkilökohtaiseen vastuuseen jokaisesta kortistoon kouluttamastaan tai muuten siirtämästään - sen sijaan, että he saisivat näistä palkanlisää.
 • Jokainen ulkomaille 20 minuutin esitelmää englanniksi pitämään matkustava maksakoon itse matkansa. 
 • Psykiatrit kuukaudeksi pakkohoitoon ja eristykseen.
 • Ihmisoikeuksien loukkaajat huomattavaan vastuuseen tekosistaan.
 • Puolueelliset apuraha-mogulit maksakoot apurahat omasta pussistaan, heidän mielistelijänsä paljastettakoon.
 • Jokainen sumeaa valtaa virallisesti nimitetyn virkamiehen ja päättäjän takana käyttävä konkreettisesti vastuuseen aiheuttamistaan asioista. 
 • Työmäärästään blogeissa, facebookissa ja muualla jatkuvasti valittelevat antakoot työpaikkansa niille, jotka työskentelevät mielellään ja kutsumuksesta.
 • Vaalilupausten rikkoja konkreettiseen vastuuseen.
 • Kansanedustajat ja ministerit peruspäivärahalle, korvaamattoman arvokasta työtä tekevät vapaaehtoistyöntekijät kunnon palkalle. 

Kannattaisi kokeilla vaikka puolen vuoden ajan.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän Olympos kuva
Antti Papinniemi

Eikö Kiinassa ollut joku järjestelmä, jossa lääkäreiden palkkio on sitä suurempi, mitä terveempi hänen "piirinsä" on?

Kuulostaa hyvältä hallintotavalta. Eihän me tarvita virkamiehiä, jotka ei pysty täyttämään velvollisuuksiaan. Nollatulos = nollapalkka... tiukat tavoitteet ja palkkaus tulosperusteiseksi. Alkaa hallinto keventyä.

Vastavoimana voisi olla yhdistykset, jotka voi tulouttaa virkamiesten saamattomia (eli saamattomien virkamiesten ;) palkkioita, hoitamalla tekemättömiä töitä. Yhteys markkinoihin pakottaisi julkishallinnon toimimaan kilpailukykyisellä kustannustasolla.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Moni tärkeä yhteiskunnan toiminto on jo nyt vapaaehtoistyöntekijöiden vastuulla. Valtavassa yhteiskunnan kustantamassa työhuonelukaalissaan päivät asustava viskaali määrää sitten, miten korkean maksun nämä joutuvat maksamaan vuokraa siitä tilasta, jonka hän myöntää armollisesti heidän käyttöönsä kaikille avoimiin, ilmaisiin yleisötilaisuuksiin, joita he järjesteävät.

Nykyisin on vielä niinkin, että työttömät vapaaehtoistoimijat ovat kolme kertaa koulutetumpia kuin kyseinen nuori avuton viskaali, jonka virkatehtäviin kuuluu kenties oman (ja siis vapaaehtoisten hoitaman) alansa alasajo.

Jouni Haimi

Katriina kajannes olkoon vastuussa omasta elämästään ja lopettakoon tuon katkeruuden sylkemisen niin kuintuossayllä?

Onkos se työnhaku viime aikoina onnistunut?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Aina työtä tekevällä, aina unta makaavalla.

Oikeus virratkoon kuin vesi, myös kohdallasi.

Jorma Laine

joopa joo.. erikoisia on mietteet, vielä erikoisemmaksi menee jos ajatellaan, että kuinka nuo toteutettaisiin käytännössä.

Vaikkapa tämä:

"Rehtorit ja professorit henkilökohtaiseen vastuuseen jokaisesta kortistoon kouluttamastaan tai muuten siirtämästään - sen sijaan, että he saisivat näistä palkanlisää."

Miten määritellään vastuun rajat? Onko vain yliopiston opettajat vastuussa? vai onko myös Ylioppilaslautakunnan jäsenet vastuussa, kun päästivät tuonkin ylioppilaaksi? Mites ylä ja ala-asteiden peruskouluttajat? Sanktiodaanko myös kotiopetus tai muuten kotona opittu?

BTW: Rehtorit ja professorit eivät saa palkanlisää koulttamistaan oppilaista. Oppilaitos sen sijaan saa korvauksen kyllä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Vastuulla ei ole mitään rajaa, jos ihminen arvostaa toista. Olemme vastuussa jokaisesta, joka kohdallemme sattuu.

Tiedän professoreita, jotka toimivat tai ovat toimineet eräänlaisina työnvälittäjinä valmistuneille opiskelijoille - kaikille tietysti, ei vain jotakin puoluetta tai katsomusta edustaville.

Et sitten näköjään tunne yliopiston palkanmääräytymissysteemiä. Korkein palkka on niillä, jotka ovat haalineet itselleen parhaiten maksetut hommat ja estäneet ne muilta.

Tuntuva palkan menetys, mielellään myös eläkkeen, kaikille yhteiskunnan kannalta huonoja päätöksiä tehneille on paikallaan.

Jorma Laine

"Korkein palkka on niillä, jotka ovat haalineet itselleen parhaiten maksetut hommat ja estäneet ne muilta."

Opportunismi on yksi asia, mutta se ei korreloi opetettujen määriin ainakaan suoraan.
Suurin osa kansasta ottaisi isompipalkkaisen aseman jos vain saisi. Useimmat näistä olisivat valmiita myös taistelemaan sen saadakseen.

Työnvälittäjänä toimiminen - jos niin haluat sanoa - on mielestäni perusteltua, jos se tehdään huippuosaajien saamiseksi huippupaikoille, missä heidän kyvyistään on maksimi hyöty.
Jos se tehdään muista syistä (nepotismi, raha tms.) asia on toinen.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Juu, sieltä Jyväskylästä tuntuu tulevan hengen lentoa joka suunnalta.

Edellisessä puheenvuorossaan Kajannes yhdisti kokonaisen (Kok?) kaupunginjohtajan ja suuren työttömyyden otsikossa. Varsinaisessa tekstissä ei sitten aiheesta ollutkaan sen enempää. Taisi olla osademari se edellinen kaupunginjohtaja, joka käänsi vielä 200000 lähtiessään, kun oli siihen mennessä pistänyt sukset tukevasti ristiin. No vaikea haukkua hallitusta, kun aatesiskot ja -veljet ovat nyt siellä. Niin tai näin, aina asiat ovat huonosti ja pitäisi saada joku kansantuomioistuimen eteen. Paitsi Keijo Siekkinen seurassa.

Men det är ju svenskspråkiga som kan ta det lättare såsom Janne Muhonen sade.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Oikeus virratkoon sinunkin elämässäsi kuin vesi.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

PS Jyväskylä oli tosiaan ennen työläisten kaupunki, jossa luotiin uutta ja keskusteltiin kaikesta avoimesti, ja suomenkielisen oppi- ja kirjasivistyksen kaupunki.

Toimituksen poiminnat