Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Mitä yhteistä Kinnusella ja Kallialalla, mitä eroa ehdokkailla?

Aion kirjoittaa silloin tällöin lyhyen huomion presidenttiehdokkaista. En pyri laajoihin analyyseihin enkä kattaviin katsauksiin. Mielessä on useita näkökohtia, jotka valaisevat ehdokkaita. Ensimmäinen koskee heidän keskeisiä tukijoitaan.

Paavo Lipposen mukaan maassa on taloudellinen ja henkinen taantuma. Virpi Hämeen-Anttila, nykykirjallisuuden parhaimmistoa, johtaa Uudellamaalla kansalaisvaltuuskuntaa, joka ajaa Lipposen valintaa presidentiksi. Maassa, jossa kirjallisuus on aina ollut identiteetin ja kulttuurin kivijalka ennen oikeistolaisen nyky-Suomen aikaa, tällainen tukija ilahduttaa. Palaan asiaan.

Mitä yhteistä on Heikki Kinnusella ja Aake Kallialalla? Perheessämme heitä on pitkään pidetty maan surkeimpina näyttelijöinä. Kun nämä roskalehtien suosikit ilmestyvät ruutuun, meillä suljetaan televisio. Heillä on yhteistä myös kuuluminen Sauli Niinistön tärkeimpiin tukijoihin.

Niinistö on hajuton ja mauton henkilö, joskaan ei väritön. Kokoomuksen kovuus ja kylmyys värittävät häntä. Koska hän ei ole havaintojeni mukaan koskaan sanonut mitään merkittävää enkä siis tunne häntä kuin hänen kielteisen politiikkansa ja yhtä kielteisen puhemiesjaksonsa perusteella, häneen pätee: Noscitur ex socio, qui non cognoscitur ex se. Tunnen hänet siis Kinnusen ja Kallialan nojalla. 

Timo Soinin julkkiskannattajia en satu tietämään. Itse asiassa en ole huomannut Paavo Väyrysenkään kaartia, johon veikkaisin kuitenkin kuuluviksi suuren rahan "puolueetonta" keskustalaista lehdistöä ja vanhoillis-lestadiolaista liikettä. Kuuluneekohan siihen myös Yle, koska Erkki Laatikainen (prof., sic!) usein häärii siellä kolumnistina ja pappisnuottisena kolumniensa lukijana. 


Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Virpi Hämeen-Anttila perustelee nasevasti, miksi hän on mukana Paavo Lipposen joukoissa maan parhaaksi:
http://www.demari.fi/uutispaiva-demari/uutiset/uus...

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tästä voi liittyä Paavo Lipposen tukijoihin ja kannattajakuntaan:
http://www.paavolipponen.fi/

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos neuvosta, tein työtä käskettyä ja katselin. Kuunnella en voinut, koska koneessani ei ole kyseistä toimintoa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

"voi arvostella helpommin" ???

Ei minun ole ollenkaan vaikeata kertoa kokemuksia ja näkemyksiä näistä ehdokkaista vuosien, osasta jopa vuosikymmenien, valossa, ja muun elämänkokemukseni nojalla. Ei ole vaikeata nähdä, miten luotettavia he ovat, ja miten kokeneita, osaavia ja oikeudenmukaisia, - ja mitä arvoja, toimintaperiaatteita ja päämääriä heillä on.

Käyttäjän MarkoMSalo kuva
Marko Salo

Pakko kyllä sanoa ettei Suomessa ole ollut niin oikeistolaista pääministeriä sen jälkeen kun herra Lipponen jätti ne hommat.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Marko Salolle (meneeköhän tämä ketjussa oikeaan kohtaan, joskus näissä on yllätyksiä)

Kiitos kannanotostasi. Sehän onkin sitten hyvä. Maalle valitaan presidenttiä - Suomelle ja sen koko kansalle, ei oikeistolle eikä vasemmistolle.

Käyttäjän helanes kuva
Esa Helander

No Kalliala nyt on aika vaatimaton. Kinnunen kuitenkin hyvinkin monipuolinen, vaikka onkin aikoinaan melkein kuluttanut itsensä Onks Viljoo näkyny -kaltaisissa sketseissä.

Asialla ei ole pienintäkään merkitystä, mutta hieman huvittaa vakaumuksesi kokoomuksen ja Niinistön kovuudesta ja kylmyydestä, hajuttomuudesta ja mauttomuudesta. Mm. Niinistön kirjalliset ansiot ylittävät kirkkaasti niin Väyryset kuin Lipposetkin. Niissä myös näkyy poliitikoille aika vieras inhimillisyys.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos, hienoa kun huvittaa. Asiat eivät ole totisia. Minua ärsytti alkuun kovasti Lipposen järkälemäisyys, mutta hänen asiantuntemuksensa ja otteensa asioihin alkoivat sitten vakuuttaa - siis pääministerikaudella. Niinistö ei ole koskaan vakuuttanut minua. Enkä ole puoluepoliittisesti sillä tavoin fundamentaalinen kuin moni muu on. Olen eläessäni äänestänyt lähes kaikkia vähänkin suurempia puolueita. En ole koskaan tavoitellut jonkin puolueen tai eturyhmän vaan isänmaan parasta.

Kinnusen ja Kallialan näkyvällä esiintymisellä tässä yhteydessä on ymmärtääkseni - ja toisin kuin arvelet - erittäin suuri merkitys, ja omalla tahollaan Virpi Hämeen-Anttilan sitoumuksella. Se korostuu tänä kulttuurin ja arvojen lamakautena, jona kirjallisuus on kouluissa ja yliopistoissa ajettu maan rakoon - asemaan, jossa se ei ole muissa Euroopan maissa.

Urho Kekkosen jälkeen meillä ei ole ollut presidenttiä, joka arvostaisi erittäin korkealle ja pitäisi alati näkyvästi esillä kaunokirjallisuutta. Hänen kautenaan kaunokirjailijat olivat näkyvämpiä presidentinlinnassa kuin hänen jälkeensä. Seuraava presidentti Paavo Lipponen on siinäkin suhteessa Kekkosen heimoa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Niinistön "Viiden vuoden yksinäisyys" ei ole aivan helposti verrattavissa Paavo Lipposen omaelämäkertaan "Muistelmat I". Lipposen kirja on paljon järjestelmällisempi ja dokumentaarisempi kuin Niinistön vapaa, päiväkirja-tyyppinen kerronta. Epäilemättä kirjoittajilla on töissään ollut erilainen tavoite; muistaakseni Niinistön kirjaa epäiltiin pelkäksi vaalitempuksikin.

Paavo Väyrynen on ilmaisun täsmällisyydessä ja lauseen luettavuudessa porukan paras. Sen näkee jo hänen blogiteksteistään. Väyrysen kirjoja en ole lukenut, ja myönnän syynä olevan pelkän ennakkoluulon. Rikkiviisas Väyrynen lienee kirjailija ainoastaan tarpeestaan todistaa olleensa oikeassa milloin missäkin asiassa.

Presidentin ei tarvitse olla kirjailija. Paras esimerkki on Martti Ahtisaari, jonka elämäkertakin on laadittu ostopalveluna. Eipä taida Tarja Halosenkaan kirjallisista kyvyistä olla kummempia näyttöjä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Minusta monipuolisesti sivistynyt kansakunta ja presidentti ovat parempia kuin monipuolisesti sivistymättömät.

Toimituksen poiminnat