Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Miksi vain karmeista oppilaista tulee "jotakin"?

Johannes Linnankoski ja Jyväskylä

Vihtori Peltonen (1869–1913), kirjailijanimeltään Johannes Linnankoski, pääsi Jyväskylän opettajaseminaariin toisella yrittämällä. Aluksi kaikki sujui hyvin, mutta tuleva kansanjohtaja ei pitkän päälle alistunut kuriin ja ulkolukuun. Pinnaaminen, kekseliäisyys ja kepposet lisäsivät hänen suosiotaan kaveripiirissä ja tekivät hänestä opettajien silmätikun. Huonoon maantiedon opetukseen ja epäreiluun arviointiin tyytymätön luokka teki vastaamislakon. Kapinalliset perustivat salaa yhdistyksen, jonka lehteen Peltonen kirjoitteli.

Kun monen pojan arvosanoja alennettiin, luokka pyysi eroa. Lehtorien ankaruus ja pikkumaisuus ärsytti Peltosta, eikä hän jatkanut lukujaan Uno Cygnaeuksen pyynnöstäkään. Kirjailija muistelee tapahtumia seminaarijulkaisussa Tuikkeita tulen syntymäsijoilta. Hän kertoo novellissa ”Lankeemus” myös poikien juomingeista ja niiden kohtalokkaista seurauksista. – Seminaariin oli ollut vaikea päästä, mutta sieltä oli helppo lähteä.

Uusromantikon kirjailijakuva

Johannes Linnankoski oli monipuolinen kirjamies ja yhteiskunnallinen vaikuttaja, jonka suomalaisuusaate vahvistui Jyväskylässä. Hänestä tuli sittemmin lehtimies, kustannustoimittaja ja eri kirjallisuudenlajien kehittäjä, ja Suomalaisuuden Liitto syntyi hänen aloitteestaan. Linnankosken arvoja ovat vastuu, veljeys ja eettisyys. Hän kuvaa tahtoihmisiä, jotka taistelevat vääryyttä, pysähtyneisyyttä ja yksilönvapauden rajoittamista vastaan. Linnankoski korostaa, että voimat kasvavat ponnistelussa.

Ikuinen taistelu on uusromantiikan tärkeimpiä draamoja. Lyyrinen romaani Laulu tulipunaisesta kukasta on ilmestynyt kymmeninä painoksina ja käännetty kymmenille kielille. Taistelussa Heikkilän talosta ja Pakolaisissa on onnistunutta ihmiskuvausta. Kirot (1907) kertoo vertauskuvallisesti Suomen sortokauden valtiollis-poliittisista oloista.

Katriina KajannesTekstinäyteEi, Delila, ei ole sankarilla muuta voiman salaisuutta kuin hänen u s k o n s a . [- -] Hän menestyy kaikessa, sillä hän tekee kaiken sydämestänsä.
[Simson ja Delila]

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Koska jonkinmoinen tekninen häiriö esti jatkamasta tekstikenttään - se vain ei vastaanottanut muuta kuin tuon sitaatin -, laitan varsinaisen blogijutun pariin kommenttiin.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Huomasin juuri sattumalta, että joku oli liittänyt Linnankoski-jutun facebookiin. Alkuun se ilmestyi hiljattain Kirjasammossa parinsadan muun kirjailijaesittelyni kanssa:

http://kirjasampo.fi/fi/kulsa/kauno%253Aperson_123...

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Teksti palautti mieleen opettajani ja esimieheni Jenny Liljan esittelemän tutkimuksen, jonka oli kirjoittanut eräs unkarilainen professori. Tämä oli vertaillut sellaisten ihmisten elämänkaarta, jotka ovat saaneet jotakin todella suurta aikaan. Olisihan mielenkiintoista tietää, mikä heillä on yhteistä. Ainoa yhteinen tekijä oli se, että joka ainut heistä oli ollut koulussa ns. vaikea oppilas. Poroporvarillisia ja keskinkertaisia opettajiaan raivostuttava mahdoton tyyppi siis.

Herättääpä monenmoisia ajatuksia tämä tutkimus, joka ei ole ollenkaan nolla-.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Jokainen heistä vastusti koulua ja sellaisia opettajia, kuin heillä oli.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tämä legenda on suurelta osin puppua, eikä ainakaan kelpa menestysreseptiksi kasvatukseen.

Röyhkeiden pa--iaisten alalaji on nopeasti palavaa sorttia. Osa kuolee ennen aikojaan, osa päätyy näkyville paikoille, sillä maailma on sen mallinen, että narsistinen pyrky ja röyhkeys saa tilaa.

Suurimmasta osasta rasittavia kouluhäirikköjä ei tule koskaan mitään merkittävää.

Jokainen, vaikkapa kaltaiseni yli nelikymppinen voi vähän muistella ja koettaa jäljittää, missä ne yläasteen huligaanit ovat nyt. Oma "missä hän on nyt" -tsekkaukseni tuotti karun tuloksen: haudassa, sen partaalla ainaiskännissä tai linnassa —tai opettajana...

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Vaikka kaikki pässit ovatkin tyhmiä aaseja, kaikki aasit eivät ole tyhmiä pässejä.

Toimituksen poiminnat