Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Presidenttiehdokkaat yhdenvertaisuuden, Suomen kulttuurin ja ihmisten hyvinvoinnin edistäjinä?

Oletko kiinnittänyt huomiota siihen, mitkä asenteet ja valmiudet eri presidenttiehdokkailla on edistää 

  • yhdenvertaisuutta,
  • suomalaista sivistyselämää, 
  • ihmisten hyvinvointia ja
  • avointa keskustelua?

Nämä ovat ainakin minusta tärkeitä asioita panna merkille nyt, kun maahan valitaan uusi ... Niin, mikä tässä nyt muuten valitaan, johtajako vai praesidens 'edessä istuva' vai jotakin muuta...

Lieneekö keskustelijoita ulottuvilla - voivathan he kaikki olla muissa maisemissa juuri nyt. Sana on vapaa niille, jotka haluavat osallistua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Olen huomannut ehdokkaitten välillä suuriakin eroja näissä asioissa. Tuleva presidentti on joko sivistyksen, yhdenvertaisuuden, hyvinvoinnin ja keskustelun lisääjä tai niiden vähentäjä.

Koska pesti ei sovi harjoittelijalle, ehdokkaalla tulee olla ansioita näissä asioissa. Ei sivistyksen, yhdenvertaisuuden, hyvinvoinnin ja keskustelun rapauttamisessa, vaan niiden rakentamisessa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Mielenkiintoista on se, miten monia ja miten laajoja kansalaisryhmiä ehdokkaat edustavat, ja voisiko joku heistä olla koko kansan presidentti.

Onko ehdokkaissa joku, joka on jo tähänastisella toiminnallaan osoittanut kykynsä yhdistää Suomessa sen, mikä on revitty hajalle, ja rakentaa uudelleen sen arvokkaan, mitä viime vuosina on vasiten hajotettu.

Nämä ovat asiakysymyksiä. Olisi hyvä päästä sellaisten pariin, pois mielikuvatehtailusta ja asioiden vääristelystä.

Käyttäjän nilsaslak kuva
Jukka Kaulanen

Niin olen minäkin! Pekka Haavisto oli keskustellut pitkään Teuvo Hakkaraisen kanssa ja he julistautuivat kavereiksi.Paavo Lipponen taas vaati perussuomalaisten eristämistä. Jos suomalaisista äänestäjistä eristetään 20% pois, niin Paavo Lipposen kannatus nousee varmasti. Tai sitten se laskee pakkasen puolelle.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kuulisin mielelläni, miten Timo Soini on edistänyt

yhdenvertaisuutta,
suomalaista sivistyselämää,
ihmisten hyvinvointia ja
avointa asiakeskustelua.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos kun kerroit, en ole kuullutkaan että Lipponen haluaisi eristää perussuomalaiset. Miten ja millä, ja miksi? Ja milloin hän on sen sanonut? Totuus esiin vaan, eikös se helpota kertojaansa.

Käyttäjän nilsaslak kuva
Jukka Kaulanen

Olen itsekin virnuillut Paavo Lipposesta "kaasukomissaarina", vaikka myönnän tuollaisten hankkeiden olevan kaikella tapaa kaikkien eduksi. Soini nyt ainakin oli kirotun oikeassa tuossa euroasiassa, vaikka muut leimasivat senkin vihapuheeksi.

Esko Seppänenhän oli varsinainen guru noissa EU-epäilyissään, samoin kuin jotkut muutkin, esim Virrankoski. Onhan tämä nyt jo aivan mieletöntä, että päivittäin odotetaan Saksan ja romu- Ranskan päätöksiä Suomenkin asioihin ja Urpilainenkaan ei tiedä mistä on kysymys.

Haaviston tyyli yhdistää on oikea ja Venäjää tulee myös voida arvostella, ei pelkästään Kiinaa. Olen kotoisin lestadiolaisalueilta (ateisti) ja tuo Halosen (Ihmisoikeusliitto/Arajärvi) lestojen kimppuun käyminen oli mielestäni jo hävyttömyyden huippu. Suomen esimerkillisin uskonnollinen ryhmä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Onhan se kyllä niinkin, Sinun kannaltasi ja Sinulle tärkeistä asioista.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Tuskin yhdelläkään presidenttiehdokkaalla on asemansa perusteella ollut mahdollisuus edistää jokaista blogistin mainitsemaa seikkaa.
Sensijaan voi kysyä kenellä on henkilökohtaiset kyvyt tulevana presidenttinä niitä edistää. Kauhanen esitti tilanteen, jossa ehdokas on "näyttänyt karvansa". Kokemukseni mukaan juuri pienissä asioissa ihminen paljastaa sen todellisen minänsä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos kannanotostasi. Ymmärtääkseni erityisesti kolmen, neljän johtavan ehdokkaan keskinäiset erot näissä kysymyksissä ovat selvät. Lisäksi yksi heistä on määrätietoisesti edistänyt blogitekstissä lueteltuja asioita. Hänellä on koko ikänsä ajan ollut mahdollisuus tehdä se, eikä hän ole koskaan lyönyt mahdollisuuttaan laimin. Kaksi ehdokasta on yhtä määrätietoisesti raunioittanut tekstissä lueteltuja asioita.

Nämä asiat klaaraantuvat ihmisille yhä enemmän.

Siksi yhden näistä miehistä kannatus on aloittanut romahduksensa samassa tahdissa kuin hänen kasvojensa rypyt ovat syventyneet ja ilmeensä synkistynyt, toisen suosio on laskenut ja kolmannen, aina yhtä luotettavan ja rehdin, kannatus pysynyt vakaana.

Samalla kannastaan epävarmojen osuus on kasvanut, mikä on tärkeätä huomata.

---
Samaan aikaan toisaalla:
uskonnonomaisesti ja viihteellisesti politiikkaan suhtautuvien ihmisten ja medioiden vajoaminen yhä syvemmälle politiikan uskonnollistamiseen ja viihteellistämiseen vauhdittuu vauhdittumistaan.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Mainitsemasi henkilökohtaiset kyvytkin ovat käyneet täysin selviksi jo nyt. Hedelmistään puu tunnetaan, ihminen kyvykkyydestään ja aikaansaannoksistaan.

Kuutosen (mikä ei tarkoita kuutta ällää!) ylioppilas tunnetaan ihan samalta suuntautumisen ja osaamisen linjalta tänäänkin. Hänessä saisimme täsmälleen niin hyvän/huonon presidentin kuin suurella rahalla ja hömppämedian tuella saa.

Demagogilla, veistelijällä ja silmänkääntäjällä kyvyt ja ansiot ovat näiden taipumusten mittaiset. Kyvyt viittaavat muualle kuin rakentavaan yhteistyöhön ja ansiot ovat surkuteltavat.

Suurella valtiomiehellä, yhdenvertaisuusmiehellä ja hyvinvointivaltion puolustajalla kyvykkyys on laadukasta kouluvuosista tähän päivään. Yksi erottuu aina joukosta sivistyneisyyttäänkin.

Pertti Väänänen

Timo Soini on antanut mahdollisuuden kadun kansalle osallistua poliittiseen keskusteluun äänestämällä Soinin puoluetta. Nämä muut ehdokkaat ovat vain viitanneet kintaalla katurahvaalle syyttäem sitä milloin mistäkin.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Onko tuo Sinusta hiukan väheksyvä sanonta: kadun kansa?

Outo sanonta. Ovatko esim. työttömät Sinusta kadun kansaa, en tiedä. Monien muiden ryhmien ohella juuri he tutkitusti kuuluvat Paavo Lipposen kannattajiin.

Eikö presidentin yhteistyökykyisyys, luotettavuus, kokeneisuus ja koeteltu taito myös hyvinvointivaltion asioissa edistä myös miljoonan köyhän hyvinvointia - eikö se ole jotakin muuta kuin viittaamista kintaalla köyhille?

Pertti Väänänen

En väheksy kadun kansaa, kuulunhan siihen itsekin.

Kadun miehet ja naiset tietävät enemmän käytännön elämän reaalliteeteista ja luotettavuuden merkityksestä kuin nämä paavolipposet yms.

Paavo Lipponen käyskennelköön eläkelaitumillaan rauhassa ylpeästi von Freudenthalin rasismimitalli rinnassaan ja nokka pystyssä niin kuin niille ns. paremmille ihmisille sopiikin!

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Pertti, kiitos valaisevasta kommentistasi.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

En kuitenkaan sanoisi Paavo Lipposta paremmaksi ihmiseksi vaan HYVÄKSI ihmiseksi. Hyvyydessä ei ole vertailuasteita. Ihminen joko on hyvä tai ei ole.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kommenttisi vetää rajan arvoastamiesi ilmeisestikin mielestäsi soinilaisten "kadun ihmisten" (ketä nämä sitten lienevätkin) ja muiden välille. Voisitko ajatella, että ihmiset ovat jokainen ihan yhtä arvokkaita ja yhdenvertaisia, toiset vain kapeakatseisempia ja harhan vallassa eläviä?

Tekstisi on kauttaaltaan uskomuksellista saman asian toistelua kuukaudesta toiseen. Kuljet eteenpäin kuin juna raiteilla tai hevonen, jolla on silmälaput.

Kognitiotutkijana olen kiinnostunut ajatuksista ja tunteista ja niiden synnystä ja vakiintumisesta, jähmettymisestä. Sikäli minua melkein hävettää kirjoitella perussuomalaisten kanssa, kun Te paljastatte itsenne alastomiksi kirjoituksissanne... Miksi ihmisen pitää rajoittaa tuolla tavalla ajatteluaan ja ymmärrystään?

Ihan samalla tavalla nolotti koulussa, kun tynnyrissä kasvanut ääriuskovainen luokkakaveri tunneillakin pommitti minua raamatunlauselapuilla ja yritti painostaa kaltaisekseen. Kodin lahkohenkisyys tosin ahdisti häntä, kunnes hän itsekin päätti liittyä lahkoon. Sen jälkeen hän onkin kulkenut elämässään eteenpäin kuin juna raiteilla tai silmälapuin varustettu hevonen. Sellainen on myös politiikkaan uskonnonomaisesti suhtautuva ihminen.

Pertti Väänänen

"Tekstisi on kauttaaltaan uskomuksellista saman asian toistelua kuukaudesta toiseen. Kuljet eteenpäin kuin juna raiteilla tai hevonen, jolla on silmälaput."

Taidat itsekin kulkea eteenpäin kuin juna tai hevonen, jolla on silmälaput. Eikö muuten omasta linjastaan kiinni pitäminen ole järjestelmällisyyttä?

"Kognitiotutkijana olen kiinnostunut ajatuksista ja tunteista ja niiden synnystä ja vakiintumisesta, jähmettymisestä. Sikäli minua melkein hävettää kirjoitella perussuomalaisten kanssa"

En ole persu. Olen liikkuva äänestäjä. Vaadin paljon niiltä, joita äänestän.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset