Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Kuka on ruotsinkielisten presidenttiehdokas?

Ruotsinkieliset ovat äärioikeiston vihan kohde, samoin demarit ja mamut. Isänmaallinen koko Suomen ehdokas saa myös näiden ryhmien kannatuksen - hän on Paavo Lipponen. Jos hänet valitaan, hän on  sivistyspresidentti. Työväen yhtä lailla kuin oppineiden arvostama Paavo sai taas yhden kansalaisvaltuuskunnan johtajaksi yliopistonimen, oppineen naisen.

Kirjailija, dosentti, professori ja kirjallisuudentutkija Merete Mazzarella johtaa Lipposen ruotsinkielistä kansalaisvaltuuskuntaa. 

  • Valtuuskunta koostuu n. 150 henkilöstä - kulttuurin ja tieteen vaikuttajista, ammattiyhdistysaktiiveista, elinkeinoelämän edustajista, eri puolueiden päättäjistä sekä kaiken ikäisistä kansalaisista. - Valtuuskunta on avoin kaikille kiinnostuneille. Katso tästä tarkemmin.

Laajassa tuotannossaan Merete Mazzarella taistelee oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon puolesta. Hänen äänenpainonsa on yleensä hillitty, ja hän hallitsee viisaissa kirjoissaan niin huumorin kuin vakavat elämänkysymykset.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (56 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Merete Mazzarella oli iloisesti yllättynyt valinnastaan valtuuskunnan johtoon. Hän kertoo Demarin haastattelussa mm. näin:

"– Itselleni oli toki heti selvää, että Paavo Lipponen on valintani seuraavaksi presidentiksi, hän totesi perjantaina kansalaisvaltuuskuntaa julkistettaessa.

Mazzarella arvostaa ehdokasta, joka ymmärtää ruotsinsuomalaisuutta ja pohjoismaista yhteistyötä sekä puolustaa vahvasti ruotsin kielen asemaa. Hänen mielestään kriteerit osuvat parhaiten Paavo Lipposeen.

Arvostettu kirjailija totesi, ettei ole SDP:n jäsen, vaikka on joskus sosialidemokraatteja äänestänytkin. Hänen mielestään presidenttiehdokasjoukossa oli Lipposen lisäksi muitakin mieluisia kasvoja, kuten Eva Biaudet ja Pekka Haavisto.

– He ovat aivan liian nuoria. Tässä ajassa tarvitaan vanhempaa valtiomiestä, jolla on ajatuksia ja rohkeutta avata keskustelua.

Mazzarellan mielestä arvojohtajuus merkitsee henkilökohtaista vaikutusvaltaa – ei sitä, että presidentti määrittelee, miten kansalaisten pitää elää.

Merete Mazzarella arvostaa myös sitä, että Lipponen ymmärtää kulttuurin merkityksen yhteiskunnassa.

– Hänellä on kokemusta kirjailijana, mutta mikä hienointa, hän myös lukee paljon."

http://www.demari.fi/uutispaiva-demari/uutiset/uus...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Laajassa tuotannossaan Merete Mazzarella taistelee oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon puolesta. Hänen äänenpainonsa on yleensä hillitty, ja hän hallitsee viisaissa kirjoissaan niin huumorin kuin vakavat elämänkysymykset."

Arvostan kovasti Merete Mazzrellan kirjallista tuotantoa.
Nyt hänen ajatuksensa oikeudenmukaisuudesta ja tasa-arvosta ovat tietysti meille kaikille suomalaisille todella tärkeitä arvoja.

Minua vain ihmetyttää hänen ehdokkaansa Paavo Lipposen vahva kanta pakkoruotsin säilyttämiseen vaikka maailma on globaalisaation myötä muuttunut niistä Lipposenkin nuoruuden ajoista.

Merete Mazzarellan tasa-arvo vaatimus ei tässä kohden tarkoita häntä itseään,
koska hän on sanonut eräässä haastattelussa hävenneensä aina sitä, ettei hän osaa suomea. Tammisaaressa ja myös yliopistossa työskennelleenä hän ei ole tarvinnut oppia enemmistön kieltä suomea, mutta toisilla on tietysti erilaiset käsitykset vaatimuksissaan, kuin toisilla. Oikeudenmukaistako?

Käyttäjän IlkkaKakko kuva
Ilkka Kakko

Kannattaa varmaan Mereten ja miksei bloginpitäjänkin tutustua "sivistyneen" Lipposen tekemisiin hiukan tarkemmin. Linkistä selviää eräs Lipposen uran pohjanoteeraus: http://ilkkakakko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/84064-l...

Lukekaa se ja siihen lisätyt kommentit huolella, aivan varmisti tuo tulee esiin vielä vaalikamppailussa - ja silloin Lipposta (ja Niinistöä ja Biaudeta) viedään kuin litran mittaa pappilan navetassa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Siis luuletko että äänestävät Lipposta taktisesti jo ekalla kierroksella? Maybe.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kiitos kysymästä. Haastattelusta näet, että taktiikka ja strategia - taistelu"lajit" - ovat viisaalle ja vilpittömälle Merete Mazzarellalle vieraita. Ihan niin kuin minullekin.

Olli Pusa

Ja muutenkin vähän realiteetit hakusessa?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Realismi ja romantiikka, ja jopa postmodernismi, ovat tuttuja.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Rkp on oikeistolainen puolue ja sen piirissä on varsin nationalistista väkeä=ruotsalaiskansallismielistä.

Sdp:ssä vaan on vallalla ajattelutapa, että ruotsinkielisten äärioikeistolaisten kanssa on hienoa tehdä yhteistyötä.

Monessa asiassa Rkp on oikeammalla kuin Sverigedemokraatit Ruotsissa.

Näin se vaan on. Kyllä kansa tietää ja Sdp tuolla tavoin hylätessään juurensa menettää kasvonsa työväestön parissa.

On myös kummallista,että Sdp:n kellokkaat ovat hyvin usein esillä toisen puolueen,Rkp:n lehdistössä, antamassa tukea tuon oikeistolaisen puolueen politikalle.

Eikö Sdp voisi keksiä edes omat perustelut pakkoruotsille eikä toistaa Rkp:n perusteluita.

Esimerkki:

Vasabladet 19.8.2010

...lainaus alkaa...

Söderman: Ungdomar måste tvingas till viss allmänbildning
Näringslivets ointresse för svenskan, förvaltningsreformer som utförs utan språkkonsekvensbedömning, att Nordiska rådet blivit så byråkratiserat och tråkiga lektioner i svenska. Det är några centrala orsaker till att svenskan för närvarande utsätts för en exceptionellt hård press, tror Jacob Söderman (SDP).

- Går du på restaurang här i Helsingfors får du service på finska och engelska, men inte på svenska. Det är näringslivet som har beslutat det utan att det ens är ekonomiskt motiverat. Och att Finlands Näringsliv EK gick och krävde att svenskan blir valbar i skolor var pricken över i, en verklig bottennotering.

Enligt Söderman behövs det tvång i skolorna för att barn och ungdomar ska lära sig något.

- Avskaffas den så kallade tvångssvenskan betyder det att finländarna kan ännu färre språk. Till exempel pojkar i en viss ålder trimmar helst mopeder om de själva får välja. Man måste tvinga dem till en viss allmänbildning, men språkundervisningen borde vara rolig.

Söderman påpekar att språklagen inte gäller näringslivet, utan enbart den offentliga sektorn som hela tiden privatiseras.

- Trenden har varit den att när verksamheten går från kommunens förvaltning till någon annan sektor börjar man fuska med språkfrågorna. Det är farligt.

Söderman önskar att starka finlandssvenskar i näringslivet skulle hålla på svenska.

....lainaus päättyy....

Onko esim. Södermanin kaksoisroolia koskaan pohdittu Puolueessa?

http://ryyti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/40353-jacob-...

Pertti Väänänen

Lipponen kannattaa käsittääkseni pakkosuomen säilyttämistä Suomen ruotsinkielisissä kouluissa. Joten hän haluaa pakkoassimiloida vähitellen ruotsinkieliset pakottamalla heidät opiskelemaan suomea koulussa, vaikka ruotsi on toinen Suomen kansalliskieli. Ruotsinkielisyyden säilymiselle Suomessa on ensiarvoisen tärkeää, että olisi mahdollisimman monta ruotsinkileistä, jotka eivät osaa sanaakaan suomea.

Valitettevasti Lipponen on saanut ainakin 150 ruotsinkielistä kannattajikseen, vaikka heidän tulisi oman kielensä säilymisen tähden vastustaa moista pakkosuomen kannattajaa Tästä voi ainakin osittain syyttää Suomalaisuuden Liittoa, joka omalla öykkäriagendallaan ajaa ruotsinkieliset kannattamaan pakkokieliä -siis myös pakkosuomea.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Paavo Lipponen vastustaa tunnetusti valinnan vapautta kieliopinnoissa.
On aikoihin eletty,että sellaista ahdasmielisyyttä pidetään sivistyksenä!

Valinnan vapaus on eettisesti arvokkaampaa kuin pakon puolustaminen.

Sosialistille valtion holhoaminen, joka ulottuu kansalaisten kieliopintoihin asti, on tietenkin luonnollista.

Se,että ei-sosialistitkin kannattavat holhoamista on minulle suuri mysteeri. Ilmeisesti joku win-win-tilanne on taustalla.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Demokratiaa kannattaa puolustaa, ei holhousta. SDP on kansainvälinen vapauden, ihmisoikeuksien ja kansanvallan kansanliike. Se oli asialla silloinkin, kun Suomi ponnistautui eroon pakkovenäjästä.

Oikeudenmukaisuuden, hyvinvoinnin, ihmisoikeuksien ja esim. täystyöllisyyden puolustaminen ja niihin pyrkiminen eivät ole holhousta.

Matti Jaatinen

Paljoa ei Suomessa vaadita sivistyneeltä. Riittää, että sanoo olevansa innostunut suomenruotsin kielestä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Sivistykseen kuuluvat mm. rohkeus ja vastuuntunto, joita osoittaa mm. kirjoittaminen omalla nimellään, ja ihmisoikeuksien kunnioitus. Niitä on myös jokaisen oikeus äidinkieleen.

Matti Jaatinen

Juuri näin. On olemassa muitakin mittareita, millä arvioida henkilön sivistystasoa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Lukemattomien fiksujen naisten tavoin Merete Mazzarella on joutunut kokemaan erikoisia asioita mm. suomalaisessa akateemisessa maailmassa, samoin kirjallisuusmaailmassa.

Ehkä siitäkin hänen monipuolinen ymmärryksensä ihmisiä ja heidän erilaisuuttaan kohtaan.

Mazzarella osoittaa kaunokirjallisissa teoksissaan ja taiteen valtionpalkinnon arvoisissa esseissään laaja-alaisuutensa ja avarakatseisuutensa.

Lipposen tavoin Mazzarella arvostaa naista. Kumpaakin voi sanoa feministiksi. Mazzarella on lanseerannut käsitteen tätienergia kirjassaan Täti ja krokotiili.

Tammen kirjailijaesittely Mazzarellasta viittaa vielä yhteen aihepiiriin, jonka hän jakaa Lipposen kanssa. Kumpikin vastustaa sanassa ja teossa kaikenlaista sortoa, kuten ikä- ja sukupuolisyrjintää:

"Mazzarellan ikääntymistä käsittelevä esseekokoelma Kun kesä kääntyy – vanhenemisen taidosta puuttui ikääntymiseen liittyviin asenteisiin ja tabuihin ja teos päätyi Tieto-Finlandia -palkintoehdokkaaksi v. 2001."
http://www.tammi.fi/kirjailijat/kirjailija/91

Kiitos poikkeuksellisen hienon kirjailijaesittelyn laatijalle Tammeen.

Käyttäjän nilsaslak kuva
Jukka Kaulanen

Jos Erkki Tuomioja tai Erkki Liikanen olisi ehdokkaana Lipposen sijasta, niin he olisivat voineet vakavasti haastaa Niinistön. Ruotsinkielisten ääniä he tuskin olisivat saaneet Lipposta enempää, mutta asuuhan maassamme 5 miljoonaa suomenkielistäkin.

Demareilla on ongelmia näissä ehdokasasetteluissa: Mitro Revon EU- ehdokkuuden ansiosta demarit menettivät yhden paikan ja isä Mitron EU- uran takia puolue menettää aina vain enemmän kannatustaan.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Demareilla ei ole ongelmia ehdokasasettelussa. On vain hyvä, että heiltä löytyisi jopa kymmeniä miehiä ja naisia, joista kenestä hyvänsä voi kehkeytyä koko kansan presidentti ja kriisiaikana tarvittava monipuolisesti sivistynyt arvojohtaja.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Haastattelussa Merete Mazzarella sanoo myös näin:

"Mazzarellan mielestä arvojohtajuus merkitsee henkilökohtaista vaikutusvaltaa – ei sitä, että presidentti määrittelee, miten kansalaisten pitää elää.

Merete Mazzarella arvostaa myös sitä, että Lipponen ymmärtää kulttuurin merkityksen yhteiskunnassa.

– Hänellä on kokemusta kirjailijana, mutta mikä hienointa, hän myös lukee paljon.

Lipposen ja Mazzarellan tiet kohtasivat jo 1960-luvun puolivälissä, kun he toimittivat yhdessä Suomen ensimmäistä englanninkielistä kulttuurijulkaisua nimeltään First.

– Ajattelin jo tuolloin, että siinä on mahtava, iso poika, Mazzarella naurahti."

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kaksikielisessä Suomessa Merete Mazzarella käyttää ruotsin lisäksi englantia, koska hän ei osaa suomea, kuten tuolla aikaisemmin mainitsin.
Se on ihan hyvä niin. Kukaan ei toki halua kieltää keneltäkään oman äidinkielen käyttämistä..

Kahden pienen marginaalikielen osaaminen ei ole järkevää kielipolitiikkaa, joka on täällä eri keskustelupalstoillakin tullut usein esiin. Me täysin suomenkieliset haluaisimmekin juuri siksi vapaan kielipolitiikan, mutta miksi sekin mahdollisuus on niin vaikea meille suoda?

Jo nyt ruotsalaisten kanssa kommunikointi käydään pääasiassa englanniksi, niin talouselämän, kuin myös muun kommunikoinnin osalta. Suomalaisten muu monipuolinen kielitaito jää huomattavasti jälkeen muista maista pakkoruotsin tähden. Eikö laajempi kansainvälinen kulttuuri loisi meille suomenkielisillekin rikkaamman sivistyksen, jos edes osa kansasta voisi keskittyä myös ranskaan, saksaan ja venäjään? Miksi suurin painotus ja sivistys pitäisi saada vain Ruotsista? Sitä minun on vaikea ymmärtää, mutta ehkä voisit tuoda tähän jotain parempia selityksiä kuin tähän asti kuulemamme. Toivon sitä hartaasti.

Teemu Tilaeus

Onko Katriina Kajanneksen sivistyken mittana marginaalikieli? Ainoa oikea sivistyskieli on latina, ei ruotsi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mikäs klerikaali tänne ilmestyi. Entäs Kreikka?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

On hyvä kiinnittää huomiota kieleen ihmisoikeutena. Kieli on yksilölle ja kansalle tärkeimpiä identiteetin rakennuspuita. Kielen avulla ihmisen sisäisyys kehittyy ja kypsyy, ja siten ihminen ymmärtää itseään, toista ja maailmaa.

Latinaa saisi tosiaan olla tarjolla nykyistä enemmän. Se on imperaattorien mutta myös sivistyksen kieli. On mahdotonta ajatella Eino Leinon luoneen parhaita teoksiaan ilman, että hän jo koulupoikana luki Horatiusta ja Vergiliusta alkukielellä.

Harri Rautiainen

Till tidernapas har man levat!
by Harri Rautiainen on Sunday, December 18, 2011

Merkittävä joukko suomenruotsalaista kulttuuriväkeä on ryhmittymässä pressanvaaleissa Paavo Lipposen taakse. Erityisesti ilahdutti nähdä jokunen FB-ystävänikin joukossa. Ilmeisesti RKP:n ehdokas on punnittu ja kevyeksi havaittu?

Poimin joukosta muutaman esille, alueelta kirjallisuus ja musiikki.

Merete Mazzarella, ordförande, författare, Raseborg
Christer Kihlman, författare, Borgå
Henrik Otto Donner, tonsättare, Raseborg
Dani Strömbäck, musiker, Närpes
Monica Groop, operasångerska, Helsingfors
Camilla Nylund-Saris, operasångare, Helsingfors

Koko lista: http://www.sdp.fi/sv/node/4658

Ilkka Järvelä

Tossa Katriinalle fiksu nainen, eikö kelpaa ja jos ei niin miksi ei?

http://www.youtube.com/watch?v=DDW3Dvs6ec4

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Presidentinvaaleissa puoluepolitiikka ei ole etusijalla. Ehdokkailla on kumminkin taustansa. Kun tarjolla on minulle joka suhteessa passeli ehdokas, miksi äänestäisin EI-puolueista olevia henkilöitä? Heillä on rasitteenaan puolueensa ahdasmielisyys ja kapea-alaisuus. He ovat lisäksi kokemattomia niissä tehtävissä, jotka ovat presidentin työsarkaa. Kukaan heistä ei tule valituksi, ja he ovatkin nyt asialla kunnallisvaalien merkeissä ja yrittämässä nostaa puolueensa kehnoa kannatusta. Se ei ole fiksua eikä isänmaallista.

SEn tyylitön esiintyminen ehdokasohjelmissa ei edistä hänen yllä kerrottua asiaansa. Kaikkien porvarisnaisten äänten kalastelu johti opetellun oloisiin ja välillä pikkutyttömäisesti esitettyihin "rakas Timo" -puheenvuoroihin. Ulkoinen habituskin poikkesi muista ehdokkaista. V-tyyli voi sopia hiihtokilpailuun, ei presidenttiehdokkaana olevalle naishenkilölle tv-studioon.

On muuten sellaisiakin suomalaisia, joille kilpailu kaikissa muodoissaan, myös kilpaurheilu, on vierasta. Kuulun heihin. Vielä enemmän on heitä, joille kristilliset arvot ovat elämän perusta mutta jotka juuri kristillisyyttään eivät sekoita uskontoa politiikkaan. Kuulun myös heihin.

Olli Pusa

Kumma kun ruotsinkielisille ei kelpaa ehdokkaaksi Biaudet? Aito luonnonlapsi, jota ei ole turhalla koulutuksella pilattu. Sen sijaan haluvat presidentiksi kaasuputki Lipposen, joka viimeksi on ollut Putinin palkollisena. Sehän näyttäisi somalta kun Suomen presidentiksi valittaisiin Putinin palkollinen. Ehkä ei sentään?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Suomi tarvitsee viisaan isänmaallisen presidentin, jotta meistä ei tule minkään ulkopuolisen tahon palkollisia ja vielä vähemmän orjia.

Ilkka Järvelä

Jos ja kun sinusta Paavo Lipponen on paras ehdokas niin ei siinä mitään - äänestä ihmeessä Lipposta ja kirjoittele hänestä mieleisiä kirjoituksia, kenties se on sitten eduksi Lipposen äänisaaliille. Juuri noin sinun tuleekin toimia, mikä sinusta tuntuu oikelta ja parhaalta Suomelle.

Itse nän asian eri tavalla. Taustastani voin kertoa sen että viime eduskuntavaaleissa äänestin persua mutta olen pressavaaleissa ajatellut äänestää Niinistöä. En ole kovin puolueuskollinen siis. Kuitenkin kun katselin sekä maikkarin että ylen pressaohjelmat, pidin niissä näkemäni perusteella parhaana Sari Essayahia ja jos äänestys olisi nyt, saattaisinpa antaa ääneni Essayahille. Tilanne voi toki muuttua, en tiedä mitä tapahtuu ja mitä näen jatkossa ennen äänestystä.

Ennen noita pressakeskusteluja en tiennyt Essayahista juuri mitään, lähinnä sen että seurailin aikanaan Essayahin urhelu-uraa iloiten voitoista. Juuri nyt Essayahilla on mielessäni pari miinusta, seuraavat:

1. Essayahille annettu ääni menee hukkaan koska hän ei kuitenkaan selviä edes kahden parhaan joukkoon. Tämä ajattelu on kuitenkin väärin siksi että ainakaan silloin Essayah ei pärjää jos kaltaiseni jättävät äänestämättä häntä. Kaikkien pitäisi kai äänestää omasta mielestään parasta.

2. Mainitsemasi kokemattomuus Suomen päivänpolitiikassa. Samalla tulee muistaa että näin oli aikanaan myös Martti Ahtisaarella muttei se estänyt Ahtisaarta olemasta hyvä presidentti. Aikoinaan ihmettelin miksi Ahtisaari edes pääsi SDP:n ehdokkaaksi Kalevi Sorsan asemesta.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Ilkalle: On tärkeintä, että kansa valitsee presidentin, ei esimerkiksi suuri raha eikä sen omistama ja hallitsema oikeistomedia.

Lalli Laaksonen

Ilman muuta Lipponen on Ruotsin presidenttiehdokas.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Suomalaiset pitävät kansainvälistä yhteistyötä ja pohjoismaisia yhteyksiä sen osana tärkeänä asiana presidentille.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Näin Ruotsissa:

http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programi...

Ei edes opettajakoulutusta. Se on sitä pohjoismaalaisuutta mitä Lipponenkin ollut edistämässä Rkp:n oikeistolaisten kanssa.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Pohjoismaiden mallia arvostetaan kaikkialla maailmassa: hyvinvointiyhteiskuntaa, avoimuutta, kansanvaltaa, yhdenvertaisuutta, maltillista ja keskustelevaa edistysmielisyyttä.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Tässä on pohjoismaista mallia Ruotsista:

...lainaus Sisu-radio..
Vähemmistökielten opettajien koulutus on ollut retuperällä jo vuosia, ja Euroopan neuvosto on patistanut Ruotsia laittamaan vähemmistökielten opettajakoulutuksen kiireesti kuntoon.

Ruotsi uusikin juuri koko opettajakoulutusjärjestelmänsä, mutta vähemmistökielten opettajat sivuutettiin jälleen. Hallitus on kyllä tilannut selvityksen, jonka on määrä ehdottaa ratkaisua vähemmistökielten opettajapulaan, mutta selvitys vesitettiin uusilla ehdoilla.

...lainaus päättyy...

Lipponen ja muut demarit ovat nordistikavereidensa kanssa ollut edistässä tuota politiikka nordistitapaamisissa.

Matias Gerlich

Monessakin mielessä Eva Biaudet on parempi niin ruotsinkielisten kuin suomenkielisten liberaalien sekä maahanmuuttajien ehdokas kuin Lipponen. Evalla ei ole myöskään suomettuneisuuden ajan raskasta perintöä kannettavanaan. Jos noiden kahden välillä olisi tehtävä valinta päätyisin ilman muuta Biaudetin kannalle.

Matias Gerlich

Mitä ilmeisemmin Suomessa on vieläkin vallalla kulttuuripiireissä näkemys jonka mukaan ollakseen liberaali, naisten ja vähemmistöjen oikeuksien oikea puolustaja pitää olla jomman kumman vasemmistopuolueen jäsenkirja taskussaan. No, tällä logiikalla sen paremmin Biaudet kuin Lipponenkaan eivät yllä toiselle kierrokselle. Harmi.

Mutta itsepähän ovat sotkeneet niin että saadaan mahdollisesti vaihtoehdoiksi Niinistö vs. Väyrynen tai Niinistö vs. Soini.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Suomi tuskin tarvitsee oikeistolaista presidenttiä, tuli hän sitten suuren rahan puolueesta tai EI-puolueesta. Voisiko ajatella niinkin, että ruotsinkieliset tietävät itse parhaiten, kenet he haluavat valita.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Käänteisesti ajatellen Katriinan mielestä Suomi tarvitsee vasemmistolaisen presidentin, vaikka vasemmistopuolueiden yhteenlaskettu kannatus on vain noin 25%?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Puolueen koko tai sen kannattajakunnan laajuus eivät kerro juuri mitään puolueen ansioista. Mitä vahvempi diktatuuri, sitä suurempi on valtaa pitävän ryhmän (esim. oikeisto, fasistit, kommunistit) kannatus.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ja demarithan istuvat valtaa pitämässä hallituksessa!

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Suomi tarvitsee koko kansan presidentin, joka on kokenut, luotettava, asiantunteva toimija. Monipuolisuus, viisaus ja kansanvallan asian ajaminen ovat tehtävässä välttämättömiä.

Matias Gerlich

Onko koko kansan presidentti sellainen joka uhkailee toisia "nahkurin orsilla" ja pilkkaa siitäkin että jollakin on käytössä peruukki? Millaisesta sydämensivistyksestä tuollainen käytös kertoo?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

PL: "Ja demarithan istuvat valtaa pitämässä hallituksessa!"

Ennen eduskuntavaaleja kaikki kyselyt ja mittaukset osoittivat suomalaisten pitävän uuden hallituksen tärkeimpinä tehtävinä työllisyyden hoitoa ja köyhimpien aseman kohentamista. Ne asiat olivat retuperällä ennen nykyistä hallitusta. Kansanvalta, ihmisoikeudet ja pyrkimys kaikkien hyvinvointiin ovat suomalaisten mieleen.

Suomalainen ei perimmälti kannata vääryyttä, syrjintää eikä kepulikonstien käyttäjiä. Suomalaisten enemmistö ei kannata ääriryhmiä. Kaikeksi onneksi. Kaikkien onneksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Katriinan kommentteja seuratessa katoaa logiikka aika usein.

Viime eduskuntavaaleissa SDP:n kannatus laski merkittävästi!

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Aimo Remes: "Äänestäjien valtaosa ei kyllä kuulu akateemisten ja kirjailijoiden maailmaan, joutuvat tosin enemmän ponnistelemaan leipänsä eteen."

Mistähän nämä käsitykset ovat peräisin. Ne ovat nimenomaan käsityksiä, eivät tosiasioita.

Suomi valtiona ja kansakuntana on rakennettu sanan, kielen ja osaamisen varaan, ja niin tehdään tänäänkin.

Akateemisesti kouluttautunut henkilö on työläinen ja erityisen ahkera sellainen. Pitkä kova koulutus jatkuvine ponnisteluineen ei ole helppo eikä halpa. Suuri osa tietämistäni akateemisista toimijoista ei tunne vapaa-aikaa, koska heillä ei juuri ole sitä. 10-tuntinen työpäivä ei ole harvinainen, ja sitä pitempiäkin on usein. Voi mennä jopa vuosikymmeniä ilman ainoatakaan kunnon lomaa. Ainoatakaan pääsiäistä ja joulua ei ehkä tule vietetyksi muiden tavalla, vaan ne ovat esim. yliopistoväelle hyvää tutkimusaikaa. Työ on huonosti palkattua pätkätyötä. Vain kutsumustietoisuus ja jatkuva innostuminen pitävät yllä työvirettä kiusaamisen täyttämässä toimintaympäristössä, tietysti yhdessä loistavan opiskelijapalautteen ja yhteistyön (seminaarit, toimitustehtävät yms.) ohella. Halu ja into yhteisen isänmaan rakentamiseen ei ole vähäisin kannuste.

Kirjailijoilla on rankkaa. Ponnistelu eteenpäin käsikirjoitusten ja kovan kustannus- ja mediamaailman syövereissä kuluttaa. Parhaat kirjailijat jäävät edelleen lähes huomiotta, mikä kuuluu suomalaiseen kulttuuriperintöönkin.

On arvostettava kirjailijoita, jotka apurahojen menettämisen uhalla ovat antaneet nimensä demariehdokkaan tueksi. Heidän tukensa on erityisen kunnioitettavaa. Miksei tietysti yliopistoväenkin, joka panee siinä touhussa vaakalaudalle koko tulevaisuutensa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Viimeisten kuudentoista vuoden aikana SDP on istunut eri hallituksissa yli 12 vuotta ja istuu jälleen. Kuitenkin Katriinan mukaan kaikki muut paitsi SDP, on saanut aikaan kaikki ongelmat?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

En minä ole tärkeä enkä kiinnostava henkilö tässä yhteydessä. Suomeen valitaan presidentti, se on tärkeää. Toivottavasti mahdollisimman ansioitunut, kokenut ja viisas presidentti. Ei pitäisi eksyä keskustelussa lillukanvarsiin eikä mörkökorpeen.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Jos Merete Mazzarella puolustaa oikeudenmukaisuutta, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta, hänen olisi syytä esittää Paavo lipposelle seuraavat kysymykset.

Mksi hän tuhosi 60.000 pienyrittäjän ja asuntovelallisen perheen talouden 90-luvun lamassa? Miksi hallitus katsoi, että ei kannata tarjota tuota 95 %:n akordia velallisille itselleen, vaan annettiin norjalaiselle pörssiyhtiölle tehdä lamavelallisten hädänalaisella tilalla todella muhkeat voitot. Arvioni on (perustuu lamavelallisten kertomuksiin, jossa todetaan, että ehtivät maksaa 20 -90 %:a saatavista ennen armahdusta 2008) että norjalaisyhtiö teki näillä saatavilla 5-7 miljardia euroa voittoa!
http://ilkkakakko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/84064-l...

Mikä kansanryhmä Lipposen mielestä pitäisi myydä velkaorjuuteen kansainvälisille pankkiireille? Puheista päätellen koko Suomen kansa syntymättömine lapsineen. Voi meitä työn orjia ja teitä finanssioligarkian hyväuskoisia palvelijoita!

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Paavo Lipponen ei ole tuhonnut ainoankaan ihmisen uraa eikä elämää.

Hän toimi mm. pääministerikaudellaan yhteistyötä rakentavana voimana. Maan talous saatiin kriisin aikana kuntoon ja kuiville.

Kertonet, miten muut presidenttiehdokkaat ja heidän puolueensa ovat edistäneet suomalaisten yhdenvertaisuutta ja hyvinvointia viime vuosina.

Vihreät, kokoomus, RKP ja keskusta muodostivat yhdessä viime hallituksen, jonka toimet veivät pohjan entisenlaiselta hyvinvoinnilta ja tasa-arvolta. Oltuaan taloudellisesti ja sosiaalisesti tasapainoinen yhteiskunta ja hyvä esimerkki muille Suomi joutui kansainvälisesti kielteiseksi esimerkiksi eriarvoisuuden kasvattamisesta. Tilanteeseen ei ajauduttu, vaan se oli tulosta hallituspuolueitten määrätietoisesta politiikasta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Lipposen hallitukset johtivat Suomea 8 vuoden ajan aikana jolloin 60.000 yritystä meni nurin ja tuhannet suomalaiset menettivät kotinsa ja omaisuutensa. Lipposen hallitukset leikkasivat myös esimerkiksi lapsilisistä ja muista sosiaalituista.

Kuitenkaan Lipponen ei tuhonnut ainoankaan ihmisen uraa eikä elämää? Näin Katriina Kajannes!

Matias Gerlich

"Paavo Lipponen ei ole tuhonnut ainoankaan ihmisen uraa eikä elämää."

Nyt sinä syyllistyt älylliseen epärehellisyyteen. Mitkä tahansa tutkimuslaitokset voivat osoittaa että lama-ajan rajuimmat leikkaukset suoritti, ei suinkaan Ahon-Viinasen hallitus vaan Lipposen kaksi hallitusta. Tutkimukset osoittivat että juuri Lipposen kahden hallituksen leikkausten johdosta lapsiperheiden tulonsiirtojen reaaliarvo (ostoarvo) putosi peräti 40%:lla.

Tarkista lapsilisät ja kodinhoidontuki vuodelta 1992, sen ostovoima ja vertaa samaa tilanne 11 vuotta myöhemmin.

Käyttäjän IlkkaKakko kuva
Ilkka Kakko

"Paavo Lipponen ei ole tuhonnut ainoankaan ihmisen uraa eikä elämää." - no huh huh...

Luepa linkistä blogi ja siihen saadut kommentit (yli 500 on ilmoittanut tykkäävänsä siitä, siis merkittävää kannatusta Uuden Suomen lukijoiden joukossa), sen jälkeen huomaat, miten naurettava on väittämäsi: "Paavo Lipponen ei ole tuhonnut ainoankaan ihmisen uraa eikä elämää".

http://ilkkakakko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/84064-l...

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Jos oli kansa väsynyt 30 vuotta sitten Kekkosen kauteen, sama toistuu nyt demareiden kanssa. Ehkä joskus vuonna 2040 silloiset äänestäjät lopettelevat kokoomuksen vallanpitoaikaa.

Reijo Tossavainen

RKP:n perustajajäsen oli nimeltään A.O. Freudenthal. Mies oli avoimesti rasistinen, piti suomalaisia ruotsalaisia tyhmempinä. Tuon miehen nimeä kantaa RKP:n korkein ansiomerkki, joka on myönnetty mm. Paavo Lipposelle.

Lipponen hyväksyy Freudenthalin nimeä kantavan ansiomerkin ja vieläpä arvostaa sitä. Siksi RKP ja Lipponen eivät saa minun arvostusta.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Oo Mazzarella, sain aikaa odotella. Ja odotus jatkuu tammikuun lopulle asti, mutta tällä tietoa ääneni on menossa Niinistölle. SDP "epäonnistui ehdokasasettelussa", suomeksi siis osallistuu vaaleihin väärällä ehdokkaalla.

Lisää musiikkia: vanhakin nyt nuortuu. Kaikin mokomin, mutta se koskee vain joulua. Pyhien jälkeen Paavo on taas se sama vanha vihainen mies, jonka ikävuodet ovat seitkyt-jotain. Juna meni jo, Lipponen!

Freudenthal-ansiomerkki on oikeastaan ainoa meriitti, jolla Lipponen minun silmissäni kilpailee nuorempiaan vastaan. Se ei auta, kun presidentin olisi tehtävässään jaksettava peräti kuusi vuotta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset