Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Jyväskylän Talvi - vuoden kulttuuritekoko?

Muutama kulttuuritoimija nimesi vuoden 2011 kulttuuriteon, joko kansainvälisen, valtakunnallisen tai muun. Kirjailija Pekka Mannisen valinta:

  • "Uutinen Jyväskylän Talven paluusta ansaitsee reaktion: 'Vihdoinkin!' Kesän särmättömän, massoja kosiskelevan ajanvietteen rinnalle tarvitaan kriittinen ja pohdiskeleva tapahtuma. On palattava asiaan." (Keskisuomalainen 31.12.2011.)

Kulttuuritapahtuma Jyväskylän Talvi tosiaankin herää henkiin. Se on tänä vuonna sarja keskustelu-, kulttuuri-, laulu- ym. tilaisuuksia. Ne käsittelevät ajankohtaisia yhteiskunnallisia aiheita. Talvesta tulee edistyksellinen, ei puoluepoliittinen tapaamis- ja keskustelufoorumi.

Tapahtumaa järjestää talkoovoimin Keijo Siekkinen -seura ry, joka syntyi, rekisteröitiin ja liittyi Suomen kirjailijoiden nimikkoseuroihin 2011. Aloitamme melko vaatimattomasti, mutta ensi vuonna on vuorossa Talven 45-vuotisjuhla. Selvitämme lähiaikoina, millainen organisaatio turvaa parhaiten kulttuuripäivien vakiinnuttamisen osaksi Jyväskylän ja miksei koko Suomen kulttuurikenttää. 

  • Yhdistyksen perustaminen ja rekisteröinti tuottaa aina jonkin verran työtä. Keijo Siekkinen -seura kiinnosti heti edistyksellisiä kirjallisuuden ja järjestötyön ystäviä, joten koossa on jo mukava ryhmä. Yhdistys on jo järjestänyt yleisötapahtumia. Yksi niistä oli loppuvuodesta Kansalliskirjastossa, Suomalaisen Kirjallisuuden Seurassa ja eduskunnan Pikkuparlamentissa. Kirjallisuusseminaarissa julkistettiin artikkelikokoelma Kimmo Suomi & Katriina Kajannes (toim.): Ymmärrys hoi! Kirja, läppäri ja muuttuva oppiminen. Teoksen aiheet, kuten digitaalinen oppiminen ja kirjallisuuden asema kouluissa, ovat muutamien artikkelinkirjoittajien voimin esillä alkuvuodestakin.

Me Jyväskylän Talven puuhaajat kuuntelemme ihmisten toiveita ja ehdotuksia. Jos ne ovat keskenään hyvin erilaisia, emme voi toteuttaa niitä kaikkia. Jotkut esim. toivovat erään yleisötilaisuutemme esiintyjiksi nimekkäitä ja vakiintuneita, jotkut nuoria ja aloittelevia kirjailijoita...

Olen Keijo Siekkinen -seura ry:n puheenjohtaja, professori Kimmo Suomi sen varapuheenjohtaja. Me olemme tehneet koko tähänastisen elämäntyömme nuorten hyväksi ja heidän parissaan, ja annamme nuorillekin mahdollisuuden suunnitella ja toteuttaa Talvea. Nuoret ja ikinuoret ovat yhtä tervetulleita - ikäsyrjintää ei ole. 

  • Paavo Lipponen vertasi sosialidemokraattien toimintaa partiolaisten työhön yhdessä yhteiseksi hyväksi. Muukin yhdistys- ja järjestystyö on tärkeää kansalaisyhteiskunnassa, samoin avoin kansalaiskeskustelu. Sitä varten elvytetään myös Jyväskylän Talvea. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Mainittakoon, että en tunne kirjailija Pekka Mannista enkä ole koskaan tavannut häntä. Hänen antamansa tunnustus ei siis johdu tuttavuudesta.

Toimituksen poiminnat