Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Jyväskylän Talvi tulee taas

Edistyksellinen kulttuuritapahtuma Jyväskylän Talvi herää henkiin maaliskuussa. Se osuu viikonloppuun, jonka jälkeisenä maanantaina vietetään Minna Canthin ja tasa-arvon päivää. 

Jyväskylän Talvi oli erityisesti 1980-luvulla maankuulu työväen kulttuuriviikko. Nytkin se on tapaamis- ja keskustelufoorumi. Nuoret suunnittelevat omaa karnevaali-iltaansa.

Viikonloppuna on mm. kirjallisuus- ja media-ilta, jossa kirjailijat ja tutkijat  keskustelevat Keijo Siekkisen johdolla. Aalto-salissa on ympäristötapahtuma ja Talven päätöstilaisuus Marx tänään ja huomenna. Talven liepeillä on muutakin, sellaista mikä ei varsinaisesti ole sen ohjelmistoa mutta missä osa esiintyjistä ja mielenkiinnonkohteista on samoja kuin Talvessa. Demarinuoret järjestävät oman ohjelmansa, ja Minna Canthin päivänä on Jyväskylän yliopistossa seminaari Uusi koulu.


Talvi kysyy, ottaako kansa sille kuuluvan vallan suurelta rahalta ja porvarimedialta. Tapahtuma pohtii, miten lujitetaan demokratiaa. Se on vastapaino eriarvoistamiselle ja ihmisen alistamiselle kohteeksi, kulueräksi ja liike-elämän pelinappulaksi.  Talvi kaihtaa puoluepolitiikkaa.

Vuonna 2013 on Talven 45-vuotisjuhlatapahtuma. Toteutuskelpoisia ideoita on useita. Niihin kuuluu työttömien parlamentti, joka tekee aloitteita. He ovat työttömyyden asiantuntijoita, joita on aika kuulla, ja usein työelämänkin erityisasiantuntijoita… Tein muuten 2011 Jyväskylän kaupungille kuntalaisaloitteen parlamentista… 

Jyväskylän Talvea herättelee Ruususen unesta Keijo Siekkinen –seura ry, joka syntyi, rekisteröityi ja liittyi Kirjailijoiden nimikkoseuroihin viime vuonna. Sen yhteistyökumppanit Keski-Suomen kulttuuriyhdistys, Lassi Nummen seura ja Suomen sana ovat järjestäneet talkoovoimin satakunta yleisötapahtumaa. Niissä on myös keskusteluja ajankohtaisista yhteiskunnan kysymyksistä. Olen näiden neljän järjestön perustajapuheenjohtaja.

Kulttuuri kuuluu kaikille, joten tilaisuudet ovat jokaiselle avoimia ja ilmaisia. Yhdistykset ovat puolustaneet menestyksekkäästi Jyväskylän sivukirjastoja ja vauhdittaneet kirjakaupunkiliikettä. Niiden piirissä on koottu kolme artikkelikokoelmaa, ja niiden päämääriä on kirjallisuuslukion saaminen kaupunkiin.

Tervetuloa jäseneksi. Professori Kimmo Suomi on järjestöjen aktiivinen toimija. Tohtori Erkki Palmén, kaikkien neljän yhdistyksen perustajajäsen, kolmen varapuheenjohtaja ja yhden hallituksen jäsen, siirtyi tuon’ilmaisiin viikko sitten perjantaina, hallitusten kokouksien aattona.

Kirjailija Pekka Manninen nimesi Keskisuomalaisessa Talvi-kaavailut viime vuoden kulttuuriteoksi.

Talven 2012 järjestäjät aloittavat muiden tahojen kanssa neuvottelut siitä, miten Jyväskylän Talven jatkuvuus turvataan.


Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Demarit ovat Jyväskylässä vahvoja, myös nuoret demarit. Nuorten into ja yhteistyökyky on huomattu. He järjestävät huomenna Aalto-saliin tilaisuuden, jossa Haavisto puhuu.

Matti Jalagin

Jyväskylä on hieno asia. Jyväskylä on hieno kaupunki. Siellä on hyvä asua ja siellä asuvat ovat kaikki hienoja ihmisiä. Pekka Haaviston tulisi asua Jyväskylässä. Ja minä olen tässä asiassa tosissani.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Media ei ole päättänyt, onko Jyväskylä kulttuuri-, skandaali- vai kulttuuriskandaalikaupunki. Yhden ikävimmistä sellaisista, ympäristöön ja sen tuhoamiseen liittyvän, ovat aiheuttaneet vihreät. Isänään erityisesti yksi tunnettu vihreä mies. Asiasta on jo jonkin aikaa, mutta se muistetaan tarkoin.

Tässä tuorein uutinen kaupungin kulttuurista: http://yle.fi/alueet/keski-suomi/2012/01/jyvaskyla...

Jyväskylän Talven kulttuurikävelyn aikana tutustutaan mm. Lyseoon ja Aallon suunnittelemaan Työväentaloon.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Viittaan vielä tämänaamuiseen blogijuttuuni ajankohtaisesta aiheesta - miksi Niinistö on juuri nyt niin huolestunut kannattajiensa nettikäytöksestä. Sehän on nyt paljon siistimpää kuin koskaan...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Jyväskylän Talvea on kaivattu. Mukava kuulla, että Keijo Siekkinenkin on aktiivinen.

Toimituksen poiminnat