Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Estääkö SAK demariliikkeen kehityksen?

SAK lymyää SDP:ssä kuin valtio valtiossa, vai menikö se toisin päin. SAK:lla ei pitäisi olla puolueessa minkäänlaista asemaa eikä vaikutusvaltaa, eihän sitä ole muullakaan AY-liikkeellä. SAK on kuin Rooman kirkko, jonka opilliset, taloudelliset ja valtalonkerot ulottuvat puolue-elämässä sinne, minne ei pitäisi.

AY-liike tekee tärkeää työtä hyvän työelämän edistämiseksi. Tänään SAK on kuitenkin sosialidemokraattisen kansanliikkeen kehityksen jarru. Liian moni poliitikko on SAK:n talutuksessa. SAK-lainen liturgia ja uskomusjärjestelmä uhkaa jähmettää sosialidemokratian eräänlaiseksi uskonnoksi, jossa kannattajat toistelevat mantroja SAK-laisen johdon mallin mukaan.

SDP:llä on kaikki mahdollisuudet nousta taas yhteiskunnassa edistykselliseksi voimaksi, joka tuo uudistustahdon koko yhteiskuntaan. Se vaatii avointa keskustelua, jossa jokainen saa sanoa sanottavansa vapaasti. SAK-lainen junttaaminen ja raha- ja valtapolitiikka eivät ole tätä vuosituhatta.

Aitoa sosialidemokratiaa on yhdenvertaisuus. Sille on vierasta sanoisiko Ihalaisen ja Vatasen julistama nuoruus-ideologia, jonka mukaan nuorten työttömyyteen on puututtava eri tavalla kuin ikääntyneiden.

Aidossa sosialidemokratiassa ei ole valtaeliittiä, joka elää kaukana alamaisten arjesta ja pyrkii opettamaan sille, mistä ja miten puhua ja kirjoittaa.

  • Avoin arvokeskustelu ja uudistuminen on jo alkanut sosialidemokraattisessa liikkeessä. Annettakoon sille tilaa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Harri Rautiainen

Katriina, tämän päivän paperi-Hesarissa Matti Apunen pohtii SDP:n deilemmaa ja viittaa Francis Fukuyaman artikkeliin The Future of History:

Akateeminen vasemmisto on Fukuyaman mukaan korvannut talousteorian "post-modernismilla, monikulttuurisuudella, feminismillä ja joukolla muita sirpaleisia, älyllisiä virtauksia, joissa on enemmän kysymys kulttuurista kuin taloudesta".

Tuli mieleeni Paavo Lipponen ja hänen rakastamansa Edith Södergran. No presidentin tehtäviinhän ei talous kuulu, mutta silti tehtävään valittiin Niinistö, jonka näkyvimmät ansiot ovat talouden puolella.

Lisää aiheesta

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Miksi artikkeli toi mieleesi Edith Södergranin? Hän on maan kaikkien aikojen parhaita ja kansainvälisestikin arvostetuimpia kirjailijoita.

Harri Rautiainen

Katriina, ajatuksenkulkuni oli ehkä itselleni selvä ja siitä jäi pois useita välivaiheita.

Itse olin kovin viehättynyt siitä, että Lipponen oli kultturiväen ehdokas vaaleissa. Myös ruotsinkieliset taiteilijat ryhmittyivät hänen taakseen. Lipponen mainitsi Edit Södergranin lempirunoilijakseen. Myös minä arvostan häntä suuresti.

Lipponen toi esiin kampanjassaan suvaitsevaisuutta, kulttuuria, feminismiä ja ilmeistä kamppailua persuaatetta vastaan. Ja samaan aikaan perinteiset SDP:n teollisuuspaikkakuntien äänestäjät pohtivat, miten pitkään heillä on työpaikka.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Lipposen keskeisenä ohjelmana oli oikeudenmukaisuus ja hyvä työelämä. Ne ovat myös SDP:n ohjelman ydin. On aika paksua väittää, että työväenliike toimisi vastoin työläisten etuja.

Harri Rautiainen

"On aika paksua väittää, että työväenliike toimisi vastoin työläisten etuja."

Katriina hyvä, älä ammu viestintuojaa. Voisit kohdistaa kysymyksesi sille ⅔ SDP-uskollisista, joka nyt äänesti jotakuta muuta kuin Lipposta.

Lauri Korhonen

Mielestäni demariliike estää SAK:n kehityksen. AY-liike on naimisissa demareitten kanssa. Loimaan kassa kiittää.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

AY-liike ei todellakaan ole naimisissa demarien kanssa. Akava on hyvinkin porvarillinen, vaikka se onkin näennäisesti sitoutumaton. SAK on demokraattinen järjestö, jossa päätökset tehdään jäsenten tahtomalla tavalla.

Lauri Korhonen

Jossa päätökset tehdään demarijäsenten tahtomalla tavalla.

Tunnen aika monta (entistä) demaria.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Toivoisiko Lauri, että päätökset AY-liikkeessä ja muualla politiikassa tehtäisiin vihreiden toivomalla tavalla? Silloin esim. ansiosidonnaisesta olisi aikapäiviä luovuttu.

Vai toivoisiko Lauri, että ne tehtäisiin kokoomuksen ehdottamalla tavalla? Silloin työttömät ja eläkeläiset marssitettaisiin esim. kouluihin ilmaiseksi, kouluttamattomaksi työvoimaksi.

Lauri Korhonen

Vielä hetki sitten väitit ettei AY-liike ole naimisissa demareitten kanssa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Vaatii jo aika paljon uskoa, kun väittää, SAK:n tekevän päätöksiään jäsentensä tahtomalla tavalla. Kyllä SAK:n säännöt on laadittu niin, että järjestön uudistuminen ja jäsenten dynaamisuus on helppo torpata.
SAK:n ongelma on se, että se on ensisijaisesti toiminut vasemistopuolueiden etujärjestönä toimitsijakaartin nimityksiä myöten. Siellä on kuviteltu, että jäsenten etuja ei voi ajaa ilman sosialismin / kommunismin ideologista kytkykauppaa?
SAK ja demariliike ovat estäneet toistensa kehityksen. Lisään: valitettavasti.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Eikö sääntöjä voi muuttaa, jos ne ovat ongelma?

SDP on keskusteleva ja uudistuva kansanliike. Koko Suomen parhaaksi. En ole huomannut missään muussa puolueessa yhtä avointa ja itsekriittistä keskustelua.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

AY-liikkeen asema kaipaa vahvistusta yhteiskunnassa mutta ei missään puolueessa.

http://yle.fi/alueet/lahti/2012/02/etela-suomen_sa...

Tuula Hölttä

En tiedä ESS:n asiasta tarkemmin, mutta ay-mafian mielestä oikea ja oikeudenmukainen vaihtoehto olisi ilmeisesti ollut se, että kun irtisanomisiin jouduttiin tuotannollisista ja taloudellisista syistä, irtisanottujen olisi pitänyt olla nuoria lapsiperheiden huoltajia ja asunto- ja kenties vielä opintolainojenkin maksajia.

Koska nuoret opiskelijat pääsevät tasa-arvoisiksi työttömien kanssa? Uutiset kertovat, että Kela perii 30 000 opiskelijalta takaisin opintotukia n. 36 miljoonaa euroa, koska he ovat opiskeluvuotensa aikana ansainneet yli 11 850 euroa. Perinnän kohteiksi joutuvien määrä on kasvanut 14% edellisvuodesta.

Koska työttömille määrätään työttömyyskorvauksen yläraja, jonka ylittämisen jälkeen heiltä peritään takaisin heille maksettu työttömyyskorvaus mikäli he ovat saaneet työstään palkkaa tuon ylärajan yli?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Oletko päättänyt, ketä tai mitä ryhmää vihaat eniten?

Viha sokaisee - Sinulla on silmilläsi omaa savuasi.

Uutisessa on kyse korkeimman oikeusasteen päätöksestä, ei AY-liikkeestä.

-

Logiikkasi nojalla DDR ja NL ovat ihannemaita. Siellä ei ollut opintolainoja eikä työttömiä, ja vanhuksellakin riitti töitä vessan jynssääjänä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Demariliikkeen ydintä on yhdenvertaisuus. Siihen ei kuulu herra- eikä duunariviha.

Tuula Hölttä

Käytännön kokemuksesta tiedän, että pk-yrittäjäviha demariliikkeeseen kyllä kuuluu. Demariliikkeen päätöksenteosta vastuussa olleiden edustajien johdolla "teurastettiin" 90-luvun lamassa 60 000 elinkelpoista yritystä ja aiheutettiin 500 000 ihmisen työttömyys.

Toivottavaa olisi, että demariliike pyyhkisi ensin savut omilta silmiltään, että näkisi, mitä se on omilla päätöksillään yhteiskunnassa aikaansaanut. Ei siitäkään nyt niin hirveän monta vuotta ole, kun demariliikkeen opetusministeri oli sitä mieltä, että Suomen Yrittäjät -järjestöä ei voi hyväksyä Tupo-pöytään, kun "yrittäjät eivät kanna yhteiskunnallista vastuuta".

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Vihasi on sairasta ja sairastuttaa Sinut, ellei ole jo sairastuttanut. Muistan Sinua Isäni edessä.

Juuri tuollaista demariviha on kaikkialla, missä on keskitysleirejä ja äärimmäistä eriarvoistamista.

Jarmo Makkonen

Demarien yhdenvertaisuus katoaa jos puhutaaan ruotsinkielisten ekonomien ylikoulutuspaikoista.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Ajattelepa koko asiaasi uudelleen Katriina. Juttusi perusteet olivat oudot. Kaikenlaista sitä tulee kirjoitettua vai mitä?

Nyt juuri on kovasti ollut esillä tuo eläkeiän nostaminen. SAK sanoo, että ehkä, jos ei muuten päästä työehtojen parantamisessa eteenpäin. SDP/Jutta Urpilainen sanoo, että ei ehdottomasti tällä vaalikaudella.
Kumpi vie kumpaa?

Käyttäjän nilsaslak kuva
Jukka Kaulanen

No nyt sosialidemokraatit sanovat jo ääneen sen, mitä moni on jo pitkään epäillytkin: Työläiset ovat demareille vain jumalaton riesa ja on aloitettava arvokeskustelu heistä eroon pääsemiseksi.

Viime aikoina on eri puolila esitetty uuden työväenpuolueen perustamista Suomeen ja aihetta onkin.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Jokainen ihminen on demarille yhtä arvokas. Työläisiä olemme kaikki.

Oikeistolaisille veronmaksaja on synonyymi kunnolliselle ihmiselle. Heiltä unohtuu, että olemme kaikki veronmaksajia, niin opiskelijat kuin työttömät ja vanhuksetkin.

Mikko Suomalainen

Vastauksena otsikon kysymykseesi, ei estä. SAK:laisten vaikutus SDP:ssä pikemminkin parantaa puolueen ymmärrystä palkansaajien asioista ja onhan sitä demareita vaikuttamassa SAK:ssa ja sen jäsenliitoissa. Yhtä lailla myös muut puolueen sisällä havaittavissa olevat preferenssiryhmät ovat vapaita vaikuttamaan puolueen linjaan oman ajatusmaailmansa mukaisesti.

Työväenliikkeen juuret ovat sekä ammattiyhdistysliikkeessä että poliittisella puolella ja kummankin asian edistäminen on yhtä lailla tärkeää. Jotkut keskittyvät vain toisen asian edistämiseen, jotkut pyrkivät tekemään työtä molempien eteen.

Tuula Hölttä

Mikko S :"SAK:laisten vaikutus SDP:ssä pikemminkin parantaa puolueen ymmärrystä palkansaajien asioista ja onhan sitä demareita vaikuttamassa SAK:ssa ja sen jäsenliitoissa."

Valtion ja hallituksen tehtävä on pitää huolta siitä, että yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus toteutuu kaikilla kansalaisryhmillä. Valtio ei ole vain "palkansaajien etujärjestö", kuten ay-mafia näyttää olettavan.

Niin kuin talousmiehenä ihailemani E. Seppänen on sanonut:
"Korporatismi on huonoa demokratiaa.

Pitää voida sanoa ääneen, että ay-liikkeessä esiintyy siellä täällä demokratiavajetta. Vallan keskitys ja yhdenmukaistavat pakot eivät palvele demokratian vaan korporatismin asiaa."

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Katriina:

Onko sinusta oikein, että SDP keskittyy suomalaisten köyhien ja työläisten olojen parantamiseksi, kun maailmalla on monin verroin kurjemmissa oloissa eläviä köyhiä ja työläisiä? Onko SDP:n tehtävä siis kansallisitsekkäästi pitää vain oman maan omasta luokasta huolta?

Tässä ei tuomita mitään, vaan tiedustellaan periaatteita.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

"Koska työttömille määrätään työttömyyskorvauksen yläraja, jonka ylittämisen jälkeen heiltä peritään takaisin heille maksettu työttömyyskorvaus mikäli he ovat saaneet työstään palkkaa tuon ylärajan yli?"

Eiköhän se tapahdu jo getossa, joten keskitysleiriin ei SITÄ VARTEN tarvitse mennä - tai oikeastaan jo ennen gettoa: silloin, kun kulloisetkin "juutalaiset" ja demarit on heitetty työttömiksi kulloisenkin "herrarodun" tieltä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Jos viha savuaisi, mikä määrä savua Uudessa Suomessa olisikaan.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Pystyykö joku kommentoija - tai sanoisiko: toinen heistä - ajattelemaan, että kaikki ihmiset ovat yhtä arvokkaita?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Vaikka kommentoija esiintyisi tuhannella nimellä ja kuvalla, se antaa hänelle valtaa vain näennäisesti. Heidän käyttämänsä keino on tuttu diktatuureista ja kaikkialla, missä mobbaaminen ja hirmuvalta on käytäntönä. Uhrit ovat kiduttajiaan korkeammalla tasolla eettisyydeltään, oikeudenmukaisuudeltaan, arvoiltaan ja viisaudeltaan, oli kyse proletariaatin diktatuurista, Ku Klux Klanista tai porvarillisesta kansallissosialismista. Keinot ovat samat, ja asenne. Viha on yhteinen.

Mitä useampi pää lohikäärmeellä on, sitä enemmän on savua, vihaa ja julmuutta.

Tuula Hölttä

Kajannes :"Muistan Sinua Isäni edessä."

No teepä se. Toivottavasti se Sinun Isäsi silittää päätäsi, ja sanoo, että kaikki demariliikkeeseen kohdistuva kritiikki on sairautta.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Vahingoitat itseäsi. Ole armollinen itsellesi. Jokainen nuolesi osuu Sinuun itseesi.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Olet näköjään tiedostanut erään SDP:n keskeisistä ongelmista. Kiinostaisi tietää SAK:lle SDP on vastaava ongelma?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

AY-liike on arvokas demokratian ja terveen, oikeudenmukaisen työelämän rakentaja. On mielenkiintoista nostaa kaikki liikkeen puolet esille. Akava on saanut aikaan paljon hyvää, niin myös SAK. Ne ovat mielenkiintoisella tavalla erilaisia. Niiden aseman murentaminen työelämässä ei ole hyväksi demokratialle.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Yhteiskunnassa päästään parhaimpaan tulokseen yhteistyöllä. Se ei ole tänäänkään mahdotonta.

Käyttäjän reijolehtinen kuva
Reijo Lehtinen

Katriina, kysymyksesi "Estääkö ay-liike demariliikkeen kehitykseen”, vastaan, että kumpikin on toisistaan riippumaton järjestö eikä toinen estä toisen menestystä. SAK:n periaateohjelma rakentuu samojen työväenliikkeen arvojen pohjalta kuin SDP:nkin, sen ei kuitenkaan ole este tai jarru kummankaan kehittymiselle.

Viimevuosina on SDP:n poliittiset kilpailijat, lähinnä oikeisto on leimannut SAK:ta parasiitiksi joka pitäisi nujertaa. SAK:llä ei saisi näiden piirien mukaan olla mitään yhteyksiä SDP:n suuntaan, koska nähdään sen liikaa vaikuttavan vaalitulokseen ja poliittisiin päätöksiin.

Tiedotusmogulit eivät kuitenkaan näe samanlaisia vaikutuksia kokoomuksen kylkeen liimautuneesta EK:sta, Suomen Yrittäjistä, Kauppakamarista jne.
SDP:n sisällä oli tahoja jotka jo edellisen eduskuntavaalin edellä kuuntelivat näitä seireenilauluja vaativat SAK:n hieman etäämpää yhteyttä mm. vaalityöhön. SAK ei saanut näyttää väriään ja vaalirahoitustakin supistettiin. Vaalien tulos kertoi puolestaan, että kannatus ei ainakaan tällä keinoin noussut.

Mainitsemasi SAK:lainen junttaaminen on sitä samaa yhteiskunnallista vaikuttamista johon ”syylistyy” yhtälaisesti Akava, kuin muutkin palkansaajajärjestöt ja olenpa ollut havaitsevinani, että ei työnanajatahot tässä kilpailussa toiseksi ole jääneet, eivät ainakaan vaalirahasotkuista päätellen.

SAK on pitänyt esillä solidaarista palkkapolitiikka ja vaatinut senttimääräisiä korotuksia. Akavan yhteiskunnallisiin vaatimuksiin on kuulunut mm. varallisuusveron poisto, palkkoihin prosenttikorotukset ja verojen alentaminen, nekin prosenttipainotuksin.
Kumman linja on lähempänä SDP:tä jääköön kunkin itsensä pääteltäväksi.

Hallitusohjelmassa on kiinitetty huomiota kahteen erityisryhmään, nuoriin ja maahanmuuttajiin. Näiden ryhmien keskuudessa työttömyys on kaksinkertainen muuhun väestöön verrattuna. Siinä perustelut miksi nämä ryhmät ovat hallituksen työllisyyspolitiikan avainryhmiä pitkäaikaistyöttömien ja osatyökykyisten ohella. Ihalainen on syytön.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Työttömyys on kuolemantuomio: työttömän elinikä on yli 10 vuotta lyhyempi kuin muiden. Hallitus jakaa nämä getosta keskitysleiriin siirtämänsä "juutalaiset" ja demarit kahteen jonoon: nuoret ja vahvat toiseen, muut siihen toiseen.

Hallitus leikkasi rankasti pitkäaikaistyöttömiltä vähentämällä työllistämisrahaa. Se ei sanktioi kylliksi kuntia, jotka lainvastaisesti ylläpitävät työttömyyttä. Hallitus kohdensi vähätkin työllistämisrahat uudelleen: nuorille.

Kaikista puolueista olevat syyttävät työttömiä julkisesti ja aiheetta. Tästä on tutkimuksiakin. Myös tämä blogin kommentit ovat niiden tutkimuskohteena.

Työttömien huonoon kohteluun on jokainen suomalainen syypää. Jopa Ihalainen ja Vatanen.

Siinä missä on täyttymätön yhteisvastuu, alkaa yhteissyyllisyys.

Toimituksen poiminnat