Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Kolmas sektori, sysittyjen tukija

Kolmas sektori on vaakalaudalla. Miten hallitusohjelmaa toteuttaisiin kirjaimellisesti, jos  sektorin toimijoita ei olisi?

Kolmannen sektorin toimintaedellytyksiä olisi heikentämisen sijaan vahvistettava. Laman ja eriarvoistamisen jäljet olisi korjattava.

Tarvitaan niitä, jotka kuntouttavat, työllistävät, kouluttavat, valmentavat työelämään, antavat vertaistukea ja muuta tukea tuhansille ja taas tuhansille kaikkein syrjityimmille. Ei ole tarpeeksi toimijoita, jotka tarjoavat kodin, turvaa ja työtä päihde- ja mielenterveysongelmista kärsiville, vankilasta vapautuville ja muille asunnottomille. Kolmas sektori auttaa heitä tänään - satoja ja taas satoja vuosittain. Entä huomenna?


Kolmas sektori on erikoistunut monenlaisiin tehtäviin. Jos siltä viedään voimavarat, riistetään riistetyimpiä. Kuka silloin tarjoaa paikkoja yhdyskuntapalvelun suorittajille, työharjoittelua eri oppilaitosten oppilaille ja työtä ja turvaa niille jotka eivät saa sitä mistään muualta? Kolmannen sektorin pisteissä voi tutustua alan vaikeaan, ihmisläheiseen työhön. Sitä ei opi vain kirjoista.

Kolmas sektori on välttämätön, ja sen hyväksi tarvitaan yhteisvastuuta. Sektorin merkitystä ja tulevaisuutta olisi punnittava hallitusohjelman valossa. Tässä muutama poiminta ohjelmasta:

 
Avoin, oikeudenmukainen ja rohkea Suomi
Jyrki Kataisen hallituksen tavoitteena on välittävä ja menestyvä Suomi. Suomea kehitetään pohjoismaisena hyvinvointivaltiona ja yhteiskuntana, joka kantaa vastuunsa paitsi omista kansalaisistaan, myös kansainvälisesti osana pohjoismaita, Eurooppaa ja maailmaa.
Suomalainen yhteiskunta perustuu ahkeruudelle, työn ja yrittäjyyden kunnioittamiselle, tasa-arvolle, yhteisvastuulle sekä toisistamme välittämiselle. Jokaisen kunnioittaminen ja avoimuus erilaisuutta kohtaan ovat suomalaisia hyveitä. -- Hallitus toimii määrätietoisesti rasismia ja syrjintää vastaan.

 

  • Suomi ei ole avoin, rohkea ja oikeudenmukainen, jos annamme tilaa vain vahvoille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Miten on, mikä on kolmassektori? Tällähetkellä kolmassektori tekee kuntatyönjatketta. Ei monessakaan joka tekee sitä sillä nimikkeellä ole vertaistukea. Koulutusvaatimustaso alkaa olla AMK. hyvinkin moniin tehtäviin.

Olen samaa mieltä kolmattasektoria tarvitaan. Kolmasektori on kriisissä, koska todelliset kolmannensektorin toimijat ovat avustusten ulkopuolella.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tällä kertaa ajattelin etupäässä Jyväskylän Katulähetystä. Tutustuin siihen aikoinaan työllisyysjaoston käynnillä, ja olen myöhemminkin pitänyt yhteyttä Aulis Alankoon ja Erkki Arvajaan. Katulähetyksen auttamistyö heikoimpien parissa olisi turvattava.

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Tunnen toiminna ja tekijät. He tekevät upeaa työtä. Itse halusin nostaa vain esiin sen näkökulman kun puhutaan komannesta sektorista yleisellä tasolla. Itse käsitän nimenomaan, kuten varmaan sinäkin, kolmannen sektorin roolin ja tehtävän. Lyhykäisesti kolamassektori on minun mielestä sitä työtä, mitä tehdään kuntasektorin rinnalla, ns. harmaalla alueella. Nyt sitä tehdään kuntasektorin korvaavanatyönä ns. jatkeena, kunna tai kaupungin määrämillä resursseilla, kilpailutuksen kautta.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Kenenkään paikka ei ole katuoja. Katulähetyksen suojatit ja asiakkaat ovat yhtä arvokkaita ihmisiä kuin kaikki muutkin.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kolmannen sektorin toimijoita on kahta tyyppiä:

1) Ne jotka auttavat, tekevät, toimivat, saavat muut mukaan toimintaan [<= Eivät saa rahaa.]

2) Ne jotka pyörittävät pyörityksen vuoksi. [<= Saavat rahaa, koska ovat pohjimmiltaan teknokraatteja ja tietävät joka narun josta vetää ja vetojärjestyksen.]

Aina kun tapahtuu jotakin, joku alkaa tosissaan tekemään jotakin, silloin särkyy status quo ja harmauden harmonia. Sille ei vain kertakaikkiaan anneta resursseja, koska se lisää byrokraattien ja hallintoviranomaisten työtä.

Kerron esimerkkejä:
- Halusin vapaaehtoisesti (meitä oli 7 aikuista) opettaa nuorille tietokoneiden rakentamista ja -ohjelmien käyttöä, itseilmaisua ja luontia. Ei käy!
- Sondip on maahanmuuttajien Turussa toimiva kattojärjestö, johon ovat tyytväisiä lähinnä sen toimistoon palkatut työntekijät.
Halusin opettaa maahanmuutajien Sondipin tiloissa ilmaiseksi maahanmuutajille suomenkieltä. Kela olisi maksanut kaiken ja Sondipin väki kertoi, että heillä on tarvittavat tilat.
Ei käynyt, vaan sain heiltä kieltävän tekstiviestin. Tein tätä sitten työttömien yhdistyksessä ja siellä sain tehdä - mutta he olivatkin toimijoita!!!

Henry

Toimituksen poiminnat