Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Kaikki blogit puheenaiheesta Jääkärit

Kenraali Mannerheimin puhe jääkäreille Vaasassa 26.2.1918

Kenraali Mannerheimin puhe jääkäreille Vaasassa 26.2.1918

*

Kuten tunnettua jääkäreiden pääjoukko saapui Saksasta laivoilla Vaasaan maanantaina 25. päivä helmikuuta 1918. 

Seuraavana päivänä, tiistaina 26.2.1918, Vaasan torilla järjestettiin jääkäreiden paraati, jolloin paraatin vastaanottanut Suomen tasavallan armeijan ylipäällikkö, kenraali Gustaf Mannerheim piti jääkäreille lyhyen suomenkielisen puheen. 

Tuosta hetkestä on melkeinpä tunnilleen nyt kulunut tasan 100 vuotta.

Jääkäreistä Helsingin tolvanaattiin

Miten kaksi erilaista maailmaa!

Mietiskelin tässä eilen 100-vuotisen Suomen tärkeitä kohtaloita. Tänään taas on talvisodan syttymisen päivä ja eilen saatiin tietää, että Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi laittomille tulijoille täydet palvelut.  

Jääkäriliike oli suomen Isis

Historiaa on opettavaista lukea. Luin viimeksi Lindenin kirjan kalterijääkäreistä. Suomessa kuohui ja yltiöisänmaalliset perustivat yhdistyksiä, ampuivat Bobrikovin ja monta muutakin. Lähettivät Saksaan tappo-oppiin ihmisiä. Vastustajat olivat punaisia, joita oli lupa tappaa ilman oikeudenkäyntejä. Miten tämä muka poikkeaa Isisin toiminnoista?

Mannerheim värvärinä 1914-1916

Mannerheim värvärinä 1914-1916

 

Mannerheim Venäjän sotaponnistusten tukijana 1914-1916  -  halusi suomalaispoikia itärintamalle kymmenintuhansin.

 

I.  JOHDANTO

 

Jääkäriliikkeen perintöä vaalimassa

Tänään on tullut kuluneeksi tasan 100 vuotta siitä, kun isänmaalliset ylioppilaspiirien nuoret miehet kokoontuivat Helsingin Ostrobotnialla perustamaan Saksaan sotilaskoulutukseen lähtevää joukkoa, josta myöhemmin muodostui Preussin kuninkaallinen jääkäripataljoona 27. Kirkas ajatus oli tarvittaessa sotilaallisesti irroittaa Suomi itsenäiseksi Venäjän vallan alta ja siihen Saksasta luvattiin apua. Tammikuun lopulla 1915 tehtiin sopimus 200 suomalaisen ylioppilaan lähtemisestä Saksaan. Vuosina 1915-1918 Saksassa aloitti sotilaskoulutuksen kaikkiaan 1897 suomalaismiestä.

Jääkäriliike syntyi 100 vuotta sitten - taustoja

Jääkäriliike syntyi 100 vuotta sitten - taustoja

*

Meikäläinen on syntynyt Liisan päivänä, 19. marraskuuta.

Homotaiteilija jääkäriliikettä tärkeämpi?

Postimerkeillä on vuosikymmenien aikana muistettu hyvin monenlaisia asioita ja ihmisiä. Hyvä niin, sillä merkittävät asiat ja ihmiset ansaitsevat sen arvostuksen mikä postimerkinkin kautta tulee.

Mielestäni myös seksuaaliset vähemmistöt voivat saada oman postimerkin. Silti suhtaudun varauksella homman järkevyyteen, sillä monissa maissa homoihin suhtaudutaan todella kielteisesti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä