Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Kaikki blogit puheenaiheesta Kansainvälinen tiedeyhteisö

Open Access - Avoin pääsy tiedon valtateille

Avoin pääsy tiedejulkaisuihin helpottuu suomalaisille tieteentekijöille.

https://www.springer.com/gb/open-access/springer-open-choice/springer-co...

"Open access agreement for Finnish authors Springer has a consortium agreement with Finnish institutions, negotiated through the FinELib Consortium.

Tieteenpuhdistus eli open source: miksi tiede on korruptoitunutta

Kuka tutkii tiedettä? Vai onko itse tieteellinen maailma ilmiöineen, tieteellisen tarkastelun ulkopuolella?

Mielestäni open source on välttämätön globaalien kriisien keskellä - kuten antibioottiongelma. Mitä hyötyä niistä panteista on, kun globaalit ongelmat kasvavat?

Siksi asiaa tulee tarkastella laaja-alaisesti ja perushygienian ja ravinnon saanti kehitysmaihin: on ihmisarvon lisäksi prioriteetti juurikin sen vuoksi, että siellä on loistava alusta itää kaikkien uusien tautien - jotka siirtyvät myös Suomeen lopulta, tavalla tai toisella.

Tutkimusetiikkaa - kauhalla vai suolalusikalla?

Humanistisella alalla eettisyys on joskus niin ja näin. Lääketieteessä otetaan joka käänteessä huomioon tutkimuskohde ihmisenä, humanistisella alalla hänet voidaan tyystin sivuuttaa lupa- yms. asioissa.

 

Hyvä tutkija, juristi, lääkäri ja minkä tahansa alan ammattilainen ottaa työssään huomioon koko yhteisön jota se koskettaa. Hän ei aja pelkästään asiakkaansa etua saati omaansa, vaan silmämääränä on eettisyys laajemminkin.  

 

Imperium nostaa päätään, maapallo lämpenee jopa 5 °C vuosisadan loppuun mennessä

Tiedemiehet ovat varoittaneet vuosikymmeniä, että ilmastonmuutos aiheuttaisi äärimmäisiä tapahtumia, kuten kuivuutta, tulvia, hurrikaaneja ja metsäpaloja, joita esiintyy useammin, tuhoisampina tai molempina.

 

VALVIRA EI ENÄÄ SUOSITTELE CBT:TÄ JA GETIÄ KROONISEN VÄSYMYSOIREYHTYMÄN HOITOON

Valvira on korjannut vaivihkaa uutistaan (julkaistu 5.9.), johon me allekirjoittaneet toivoimme oikaisua kahdessa avoimessa kirjeessämme. Tuota uutista lainattiin Lääkärilehdessä, jossa vanha muotoilu on edelleen luettavissa[1].

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä