Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Kaikki blogit puheenaiheesta Omatunto

Moraalin edessä jokainen on syyllinen

Moraalin edessä jokainen ihminen on syyllinen. Sen vuoksi se halutaan poistaa maailmasta. Kun moraali poistetaan silmistämme, sen uskotaan katoavan myös mielestämme. Media ruokkii moraalittomuutta. Mutta Jeesus sanoi: "moraalista ei katoa yksikään kirjain - ennemmin taivas ja maa katoavat." Moraali ei poistu vaikka sitä ei tunnusteta. Sen edessä jokainen on syyllinen - epäonnistumme moraalin edessä jatkuvasti. Koska moraalin edessä jokainen on syyllinen, kukaan ei voi tuomita toista. Toisia tai toista arvosteleva ihminen syyllistyy itse moraalittomuuteen.

Elämä voittaa!

Eduskunta äänesti tänään elämän ja kuoleman väliltä. Kansanedustajien enemmistö (129-59) päätti kunnioittaa ihmiselämää. Kansalaisaloite eutanasiasta hylättiin. Sen sijaan peräänkuulutettiin saattohoidon tarvetta.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta esitti yksimielisesti lakiesityksen hylkäämistä. Vaa'assa painoivat asiantuntijoiden lausunnon ja muiden maiden esimerkit siitä, mihin eutanasialaki on johtanut.

Kuinka olet valehdellut omalletunnollesi?

”Oli tuskallista nähdä ja kuulla kaikesta tästä. Ja vielä pahempaa oli osallistua siihen… ja vakuutin itselleni, selitin itselleni. Minun ei pitäisi antaa periksi heikentävälle säälille. Olimme toteuttamassa historiallista välttämättömyyttä. Suoritimme vallankumouksellista velvollisuuttamme. Hankimme viljaa sosialistiselle isänmaallemme. Viisivuotissuunnitelman vuoksi..”

 

Olemmeko fundamentalisteja?

 

Perinteisesti fundamentalismilla tarkoitetaan uskontoon tai poliittiseen ideologiaan liittyvää ilmiötä, jossa pyritään palaamaan johonkin alkuperäiseen väittämään ja näkemykseen sekä oikaisemaan sellaiset uudemmat piirteet, joiden katsotaan hämärtävän koettua totuutta.

Ei-lääkärien huoli lääkärien omastatunnosta

Jukka Kemppinen kirjoitti blogissaan mainiosti nykyajan keskustelukulttuurista "Kirjoittajat ovat jo vuosia sitten huomanneet, miten paljon helpompaa ja halvempaa on kirjoittaa asiat hiukan sinne päin ja olla johdonmukaisesti puolinokkela ja täysin ilkeä.

Lääkärin omantunnonkysymyksestä

Susanna Koivula kirjoitti abortin hyväksyjien huonosta omastatunnosta. Hän ajaa omantunnonvapaus -kansalaisaloitetta jonka tarkoituksena on se, että hoitohenkilökunta saisi uskonnollisen vakaumuksensa vuoksi olla tekemättä aborttia.

byrokraatin uskonnonvapaus

Suomen facebookissa on tänään puhuttu melko paljon Amerikan lainsäädännöstä. Syynä on se, että Kim Davis on joutunut vaikeuksiin. Hän ei ole uskonnollisen vakaumuksensa vuoksi suostunut kirjaamaan homoseksuaalejen avioliittoon liittyviä papereita. Ja hän on tämän vuoksi vangittuna.

Lestadiolaisten vainoamisesta ja omantunnontestistä

Jani Kaaro kirjoitti pari viikkoa sitten "Rapportiin" journalismia. Teksti "Lestadiolaiset modernilla noitaroviolla" kertoi siitä, miten lestadiolaisiin on liitetty tapahtumia joita ei ole tapahtunut. Ja tähän on liittynyt hyvinkin huolestuttavia piirteitä.

Oman uskonnon kunnioittaminen

Kaikki kansalliset liput ovat pyhiä. Lipulla kansa ilmoittaa väreillä, kuvioilla ja teksteillä jotain kansan, kulttuuriin, yhteisön arvoista, juurista yms. Saudi-arabia ilmoittaa jopa asettavansa Islamin kaiken etusijalle, sillä lipussa lukee; "Ei ole muuta jumalaa, kuin allah ja mohammad on hänen profettansa".

kuka tyytyisi vähempään?

Aamulehden sivuilla pohdiskeltiin tänä aamuna, kuinka maalaispoliisien takaisin tulo - niin sanottuina yleispoliiseina lisää jollain tapaa turvallisuuden tunnetta -  alati urbanisoituvassa suomen maassa. Turvallisuuden vene on kuitenkin keikkunut jo pidemmän aikaa, eikä tämä suinkaan ole poliisin, eikä edes niiden "perusjamppojen" syytä, jotka aiheuttavat kylänraitilla pahennusta kiroillen ja rienaten Jumalaa. Ei. Ratkaisu turvallisuuden tunteeseen tuskin löytyy yleispoliiseista, tai peltipoliiseista - tai edes mellakkapoliiseista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä