Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Kaikki blogit puheenaiheesta Sektoritutkimus

Sijoittajan neuvon kautta tehoa julkiselle sektorille

Suomessa tehdään kansainvälisesti vertailtuna paljon organisaatiomuutoksia. Julkisella sektorilla nämä liittyvät usein viraston johdon muutoksiin. Toinen muutoksiin ajava tekijä on hiljalleen kasvanut hallintoihmisten ja erilaisten suunnittelijoiden määrän kasvu. Hyvä ja ahkera hallintoihminen on tietenkin aikaansaava ja millä muulla sen voisi osoittaa paremmin kuin kehittämällä organisaatiota.

Kuinka saada Nobeleita Suomeen?

Päätoimittaja Matti Kalliokoski ehdotti tänään Helsingin Sanomien kolumnissaan, että Suomen pitäisi asettaa seuraavaksi kansainväliseksi tavoitteekseen jalkapallon MM-kisojen sijaan tieteen Nobel. Vertailu on absurdi, mutta ei välitetä siitä, sillä kansainvälisen tieteen huipun saavuttaminen on erinomainen tavoite.

"Hullut" kirjailijat - entä muut "hullut"?

Tutkijat, professorit ja toimittajat suoltavat hulluista kirjailijoista. Hulluista professoreista – voiko heistä suoltaa?

 

Kansliapäällikkö: ulkopuolisen rahoitus sektoritutkimuslaitosten ykkösasia

Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus on julkaissut valtionhallinnon virkamiehen, poliitikon ja liike-elämän edustajien näkemyksiä uudesta Luonnonvarakeskuksesta (http://mttelo.mtt.fi/web/guest/hyva-luke). Tekstit ovat mielenkiintoisia ja niissä kuvastuvat monenlaiset odotukset uudesta tutkimusapparaatista, Lukesta. 

Luonnonvarakeskus ja metsäsektori

Ensi vuoden alusta perustettava Luonnonvarakeskus (Luke) on viime päivinä ollut melko paljon julkisuudessa. Pelin avasi viime perjantaina Helsingin Sanomien Jyrki Iivonen, joka kirjoitti artikkeliparin joka valaisi toisaalta monien laitoksen tutkijoiden ja toisaalta laitoksen valmisteluapparaatin näkökantoja.

Seuraava Lukea koskeva koskeva kirjoittelu koski kovaa kiinnostusta laitoksen tulevan pääjohtajan virkaan. Metsälehden mukaan hakijoina olivat mm. johtaja Sixten Sunabacka TEMistä ja Metlan koko ylin johtajakaarti alkaen vt. ylijohtaja Leena Paavilaisesta.

Kevät koittaa, mutta osaako juurikääpä lukea almanakkaa?

Vuoden 2014 varsin lauha talvi on aiheuttanut metsätaloudelle ongelmia talvihakkuiden vaikeutumisena. Roudan puuttuessa metsämaa on paikoin ollut niin pehmeää, ettei koneilla ole ollut asiaa kaikkiin kohteisiin. Kaiken kukkuraksi on ensi viikolle (tätä kirjoitettaessa) ennustettu Etelä-Suomeen lähes kymmenen asteen lämpötiloja. Sen seurauksena myös luonto alkaa valmistautumaan kesään.

Poliittisen tutkimuksen paluu

Sektoritutkimusuudistus tarkoittaa politiikan paluuta tieteentekoon, kuten Helsingin sanomat sattuvasti muotoili viime maanantaina. Tämä tarkoittaa sitä, että suunnitelmien mukaan nykyisten sektoritutkimuslaitosten budjetista siirretään varoja kahteen uuteen rahoitusinstrumenttiin, joista pienempää hallinnoi valtioneuvoston kanslia ja suurempaa Valtioneuvoston linjausten mukaisesti Suomen Akatemia, jonne perustetaan tätä tarvetta varten oma elin.

Tutkimuksen tulevaisuus vaakalaudalla

Tämän päivän Helsingin Sanomien vieraskynäkirjoituksessaan Nokian entinen pääjohtaja Jorma Ollila pohti keinoja Suomen nostamiseksi takaisin kasvu-uralle. Tässä pohdinnassaan hän otti esille myös koulutusjärjestelmän ja yliopistojen tärkeyden todeten parhaiden yksiköiden toimintaedellytysten parantamisen tärkeyden.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä