Eespäin Yksityishenkilön pohdintaa

Kaikki blogit puheenaiheesta Työväenliike

Ammattiliitto voitti taistelun Venäjällä - kamppailu jatkuu

Tiistaina 22.5. Venäjän korkein oikeus kumosi monialaisen MPRA-ammattiliiton toimintakiellon. Pietarin oikeusistuin kielsi MPRA:n 10. tammikuuta, koska väitti sen rikkoneen ”ulkomaalaisten agenttien lakia”, joka asettaa jyrkkiä ehtoja kansalaisjärjestöjen ulkomailta saadulle rahoitukselle.

Kuinka paljon ihminen tarvitsee maata

Katselen tuossa edessäni pöydällä pinon päällimmäisenä lepäävää pientä, käytettynä taannoin hankkimaani kirjaa ja mietin, miten paljon elämiseen tarvitaan teoriaa.

Kirja on julkaistu kohta sodan jälkeen, sen on kirjoittanut J W Keto, kustantanut Työväen kirjarengas, ja kirjan nimi on "Marxin sosiologian peruspiirteet".

Ullakon aarteita - Oskari Tokoin kirje

Hallussani on historiallisia dokumentteja, joilla voi olla yleistäkin mielenkiintoa. Julkaisen tässä niistä yhden, Oskari Tokoin kirjeen Kalle Hämäläiselle. Tokoi oli Wikipedian mukaan maailman ensimmäinen sosialidemokraattinen pääministeri. Kannattaa lukea ajatuksella, maahanmuuttajan ja turvapaikanhakijan arki ei ole aina helppoa.

"O. Tokoi 224 Main str. Fitchburg Mass. U.S. 26.1.22 (= päiväys)

Kalle Hämäläinen THE Pass. Man.can.

Hyvä Toveri,

Missä vaiheessa vasemmisto vinksahti?

Lähestyvän vapun kunniaksi pohdin vasemmistoa ja työväenliikettä. Missä vaiheessa se hukkasi käsityksen vihollisestaan ja rupesi pelaamaan sen pussiin? Nimittäin se aiempi vihollinen, kovan talousoikeiston kultapossukerho, on edelleen entisellään ja vaikutusvaltaisempi kuin koskaan. Mutta mitä tapahtui vasemmistolle ja työväenliikkeelle? Missä vaiheessa se lakkasi vastustamasta ylikansallisia megakapitalisteja ja siirtyi vastustamaan suomalaista duunaria ymmärtävää kansallismielistä ajatusmaailmaa? Ja ennen kaikkea, miksi?

Suomen Demokraattinen Puolue vai Suomen Labour?

SDP:n puoluekokouksen jälkeen luin Karjalaisesta Pasi Koivumaan oivallisen kolumin “Rinteen johtamalla linjalla SDP on taas Suomen Labour”. Se toi mieleeni Keskustan pää-äänenkannattajassa Suomenmaassa aikanaan julkaistun kolumnin, jossa arveltiin silloisen puheenjohtajan Jutta Urpilaisen tavoittelevan SDP:n evoluutiota Suomen Demokraattiseksi Puolueeksi.

Anna Kontula

Tämän illan Pressiklubissa esiintyi Anna Kontula... toiset jäi sen vahvan tieteellisen argumentaation varjoon, mitä Kontula esitti ohjelmassa, eli en edes mainitse näitä mitättömyyksiä.

Olen seurannut Anna Kontulan uraa jo useamman vuoden ajan. Siinä on tyttö, joka osaa argumentoida sanomansa. Tulee mieleen väkisin Hertta Kuusinen. Hertta joutui ajamaan työväestön asiaa vaikeissa suurvallan asettamissa raameissa ja olisi varmasti pystynyt parempaan ilman traagista suhdettaan Neuvostoliittoon. Mutta Anna Kontula on vapaa kuin varpusparvi syksyisellä pellolla...

Suomen työväenliikkeen ideologiaa ja toimintastrategiaa olisi syytä päivittää.

Vasemmiston, tai laajemmin työväenliikkeen, vanha ideologia oli vahva kuin panssarivaunu. Sillä panssarivaunulla aikoinaan murrettiin niiden muutaman “ruukinpatruunan” puolustus, jotka käytännössä silloin omistivat tuotantolaitokset ja päättivät niistä.

Panssarivaunulla ajeltiin vähän turhaankin. Palkat saatiin helposti nousemaan, mutta niitä nostettiin useimmiten liikaa , koska patruunat eivät pystyneet puolustamaan asemiaan.

Luokkaa ei ole eikä tervettä luokkamielisyyttä

Vasemmistonuorten jäsenlehdessä Liberossa kirjoitettiin 07.01.2016 kansan käsitteestä: "Kansaa ei kuitenkaan ole olemassa. Se on poliittinen ja taloudellinen työkalu, joka täytyy aina keksiä ja rakentaa sekalaisista aineksista, myyteistä ja fantasioista." Tässä "Historian verisin larppi" -nimisessä artikkelissa viitataan Benedict Andersonin kuuluisan määritelmään kansakunnasta kuviteltuna yhteisönä: "Kansakuntiin kuuluu niin paljon ihmisiä, että niiden jäsenet voivat tuntea vain mitättömän pienen osan yhteisöstä."

Suomalaisten perusprobleema, rikkaat sijoittajat.

Suomalaisten perusongelma on siinä että me vihaamme ja inhoamme rikkaita ihmisiä, mutta me emme tule toimeen ilman investointeja.

Ne jotka pystyvät investoimaan Suomeen ovat kaikki rikkaita ihmisiä ja se on katkera pala meille suomalaisille.

Miedän pitäisi miellyttää näitä rikkaita ihmisiä koettamalla järjestää olot Suomessa sellaisiksi että nämä rikkaat ihmiset voisivat rikastua vielä lisää, investoimalla tänne Suomeen.

Autoritaarisuus on persuilun ainoa arvo

                            Mitä rajumpaa kritiikkiä hallitus sai oppositiolta hallitusohjelman julkistamistilaisuudessa sitä tyytyväisempi oli puheenjohtaja Soinin naamavärkki. Hän silminnähden suorastaan nautti "kitinästä".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä